Požarevačka gimnazija obeležava 157 godina postojanja

Požarevačka gimnazija obeležava 157 godina postojanja

Foto: Urban City

Od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacili Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović.
Septembra 1862. godine umesto ukinute Savamalske, osnovana je polugimnazija u Požarevcu, a 1888. godine polugimnazija je postala osmorazredna gimnazija.

Kada je 1951. formirana osmogodišnja osnovna škola (OŠ Dositej Obradović), Gimnazija je ustanovljena kao Viša gimnazija. Godine 1954. izišao je prvi broj časopisa „Razvitak“. Ponovo je 1959. godine, pod uticajem aktuelne politike, promenjeno ime u Gimnazija „Jovan Šerbanović“, po nekadašnjem učeniku i narodnom heroju. Godine 1972. Gimnazija napušta susedstvo Saborne crkve i seli se u drugi deo grada, u zgradu Učiteljske škole, gde se i danas nalazi.

Foto: Urban City

Od školske 1977/​78. započeo je eksperiment sa usmerenim obrazovanjem zbog koga, umesto Gimnazije, nastaje Školski centar za usmereno obrazovanje „Jovan Šerbanović“ u kome se školuju učenici na IV i III stepenu stručnosti. Kako ovakva organizacija nastave nije dala očekivane rezultate, deset godina kasnije odustaje se od zajedničkih osnova i učenici se od prvog razreda opredeljuju za određena zanimanja. Polako ipak dolazi do povratka gimnazije kao vrste srednje škole.

Od januara 1989. škola nosi ime Gimnazija „Jovan Šerbanović“, a od školske 1990/​91. postoji kao gimnazija sa društvenojezičkim i prirodnomatematičkim smerom.

Požarevačka gimnazija može se pohvaliti činjenicom da su njeni učenici, između ostalih, bili: Dimitrije Pavlović, srpski patrijarh, dr Pavle Savić dugogodišnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najvećih naučnika svih vremena. Zanimljivo je da je u isto vreme kada je Pavle Savić bio predsednik, funkciju sekretara SANU obavljao dr Radomir Lukić, takođe učenik, jedan od najpoznatijih profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. Učenik Požarevačke gimnazije bio je i dr Jordan Pop-​Jordanov, dugogodišnji predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Učenici Požarevačke gimnazije bili su i: Milena Pavlović Barili, čuvena srpska slikarka, Slobodan Stojanović, poznati srpski pisac i dramaturg, Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik države, Đorđe Marjanović, jedan od naših najpopularnijih pevača pop muzike, Mića Milošević poznati reditelj, jedan od najboljih jugoslovenskih odbojkaša Miodrag Mitić i mnogi drugi.

Gimnazija u Požarevcu danas raspolaže sa 12 klasičnih učionica, kabinetima za fiziku, bilogiju, hemiju i informatiku, salom za fiskulturu, bibliotekom, specijalizovanom učionicom za strane jezike. Školu pohađa 720 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Svake godine školu upiše novih 180 đaka. Nastava se odvija u dve smene. 90% učenika nastavlja dalje školstvo.

Foto: Urban City

PROGRAM OBELEŽAVANJA DANA ŠKOLE

Ponedeljak, 23. septembar 2019.

-10,00 Likovna kolonija učenika Požarevačke gimnazije

-13,00 Žreb za fudbalski turnir

Utorak, 24. septembar 2019.

– 9,00 Početak fudbalskog turnira, teren školskog dvorišta- 9,00 Susret generacija – košarkaški turnir, fiskulturna sala škole
Centralna svečanost:

– 14.00 Svečani prijem gostiju u školi
– 14.15 Otvaranje kabineta hemije
– 14.30 Otvaranje kabineta informatike
– 15.00 Svečana akademija u Centru za kulturu Požarevac,
Dodela priznanja i zahvalnica, predstava učenika Požarevačke gimnazije  „Međuluško blago“, prema tekstu M. Nastasijevića – predstava je u prošloj školskoj godini nagrađena na državnm takmičenju srednjoškolskih pozorišta u Kragujevcu i na festivalu u Lebanu.

Četvrtak, 26. septembar 2019.

– 18,00 Promocija časopisa Razvitak, Svečana sala škole
Gosti: učenici-saradnici iz Kragujevca i Zubinog Potoka

Subota/nedelja, 28-29. septembar 2019.

– Latinski vikend – Tajna tumačenja antičkih spomenika, dr Vojin Nedeljković, redovni profesor klasičnih jezika na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Gosti: učenici Karlovačke gimnazije i Filološke gimnazije.

KOMENTARIŠI