Požarevljanin Mladen Todić otvorio Tribinu “Značaj transplantacije i doniranja organa”

Požarevljanin Mladen Todić otvorio Tribinu “Značaj transplantacije i doniranja organa”

Prva tribina koja je održana u unutrašnjosti pod nazivom “Značaj transplantacije i doniranja organa” je održana 06.03. od 12h u velikoj sali Centra za kulturu Jagodina u organizaciji Udruženja transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život” i lokalne samouprave grada Jagodina

Udruženje je započelo svoje akcije predstavljanjem u sali Urgentnog Centra KCS u Beogradu, koje je ujedno i početak održavanja ovih tribina. Skup je otvorio i podržao osnivanje ovakvog jednog udruženja Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Ass dr Zlatibor Lončar, a prisustvovali su i dr Milika Ašanin direktor Kliničkog Centra Srbije, dr Marko Ercegovac direktor Urgentnog Centra KCS, dr Dušan Jovanović zamenik direktora Urgentnog Centra KCS i predsednik Republičke komisije za transplantaciju organa, prof dr Đorđe Ćulafić gastroenterohepatolog i načelnik stacionarnog odeljenja Klinike za Gastroenterohepatologiju KCS, dr Nataša Petrović načelnica odeljenja anestezije i
reanimacije Urgentnog Centra KCS, prof dr Zoran Džamić direktor Klinike za urologiju KCS, dr Emilija Nestorović načelnica odeljenja transplantacije srca Klinike za kardiohirurgiju KCS, predstavnici medija, članovi udruženja, pacijenti koji su i govorili o svojim iskustvima, predstavnici drugih udruženja, zaposleni na klinikama Kliničkog Centra Srbije koje se bave transplantacijom organa i mnogi drugi.

Prva tribina koja je održana u unutrašnjosti pod nazivom “Značaj transplantacije i doniranja organa” je održana 06.03. od 12h u velikoj sali Centra za kulturu Jagodina u organizaciji Udruženja transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život” i lokalne samouprave grada Jagodina. Tribini je prisustvovao veliki broj građana Jagodine, a najviše je bilo studenata Pedagoškog fakulteta.

Pročitajte i ovo: POŽAREVLJANIN dobio nov ŽIVOT

Tribinu je otvorio predsednik udruženja Mladen Todić koji se zahvalio svim prisutnima, posebno se zahvalio na pomoći gradu Jagodina na čelu sa gradonačelnikom i direktorom Centra za kulturu koji su omogućili da ovaj niz planiranih tribina po Srbiji bude započet baš u Jagodini koja je poznata po svojoj brizi o svim slojevima društva, naročito o
bolesnima i invalidima.

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa
“ZAJEDNO ZA NOVI ŽIVOT”

Prvi su govorili pacijenti i to Slavica Obradović, koja je na listi čekanja za transplantaciju jetre. Govorila je o svom načinu života, koliko je teško svakodnevno čekati i priželjkivati da je neko dao saglasnost za doniranje organa svojih najmilijih i da će je iz Centra za transplantaciju organa pozvati, koliko joj je teško odgajati jedanaestogodišnjeg sina i brinuti o njemu i suprugu i apelovala da građani budu donori i razgovaraju o tome sa svojim najbližima. Sledeći pacijent koji je govorio je Dane Ljubić, kome je u novembru prošle godine izvršena transplantacija srca na Klinici za kardiohirurgiju KCS. On je govorio o tome koliko mu je nabolje promenjen život, koliko ima više volje da se druži i provodi vreme sa svojom porodicom i prijateljima, i koliko su mu neke svakodnevne životne stvari lakše sada nego pre transplantacije, Na kraju svog govora je izrazio želju da transplantacija i doniranje organa ne budu tabu teme u Srbiji i da će se on i svi u udruženju “Zajedno za novi život” truditi da se otklone sve predrasude i strahovi koji prate ovu temu. Na tribini je govorila i dr Emilija Nestorović, kardiolog, načelnica odeljenja transplantacije srca Klinike za kardiohirurgiju KCS, koja se zahvalila udruženju “Zajedno za novi život” na ovakvoj inicijativi za organizovanje tribina sa temom transplantacije i doniranja organa po celoj Srbiji, jer je ovaj način razgovora sa našim građanima najbolji način da se transplantacija i doniranje organa približi tim građanima. Doktorka je sa medicinskog aspekta stavila akcenat na značaj transplantacije i koliko se
čoveku promeni život i životne navike nakon izvršene hirurške intervencije. Takođe je prisutnima objasnila razliku između kome i moždane smrti iz razloga što naš narod to veoma često meša, a najveća je razlika u tome što se pacijent iz moždane smrti ne može probuditi i da takve šanse ne postoje, a rad srca i pluća održavaju medicinski timovi uz pomoć vrhunskih aparata.

Veliki značaj tribini je dalo prisustvo direktorke Uprave za Biomedicinu Ministarstva zdravlja RS dr Vesne Rakonjac. Ona je rekla da je prethodna godina bila rekordna po broju dobijenih saglasnosti za doniranje organa (40) i broju izvršenih transplantacija (90). Očekuje da će novi zakon o presađivanju organa po kome smo svi donori po pretpostavljenoj saglasnosti, osim ako se neko izričito ne izjasni da ne želi biti donor, doneti veći broj transplantacija i više spašenih života, ali isto tako smatra da su ovakve tribine veoma značajne ne samo zbog mogućnosti potpisivanja donorskih kartica već i zbog bolje informisanosti stanovništva. Poslednja se okupljenima obratila zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović koja je izrazila zadovoljstvo što je udruženje baš u njihovom gradu započelo jednu ovako humanu akciju. Osvrnula se na akcije koje za bolesne i invalide organizuje grad Jagodina i želju da se ovakva tribina organizuje još jednom u Jagodini do kraja godine, da bi što više njenih sugrađana videlo i čulo ovako velike ljude i životne borce.

Tribinu je zatvorio predsednik udruženja “Zajedno za novi život” Mladen Todić koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svim prisutnima, a posebno ljudima koji su govorili i da se nada da je današnja tribina probudila ovu vrstu humanosti i da će prisutni nakon iste potpisati donorske kartice koje je dostavilo Ministarstvo zdravlja ili makar početi da razmišljaju i razgovaraju na temu transplantacije i doniranja organa. Nakon tribine su prisutni u neposrednom kontaktu sa govornicima razgovarali i bili upoznati sa svime što ih je interesovalo, a naročito sa pitanjima koja se tiču donorstva.

Zakazane su i sledeće tribine, koje će imati sličnu koncepciju i istu temu, Novi Bečej 30.03., Kraljevo 19.04., Loznica 10.05, a dogovaramo termine i za Niš, Leskovac i Šabac. Mnogim lokalnim samoupravama su poslati zahtevi za održavanjem ovih tribina, ali za sada su odgovorile samo gore navedene, pa ovim putem apelujemo na čelne ljude tih samouprava da nam odgovore i pridruže se ovoj nadasve humanoj akciji našeg udruženja.

KOMENTARIŠI