Svetski dani potrošača: Kakve su aktivnosti Tržišne inspekcije na zaštiti prava potrošača?

Svetski dani potrošača: Kakve su aktivnosti Tržišne inspekcije na zaštiti prava potrošača?

Prema podacima Nacionalne organizacije potrošača Srbije u prošloj godini građani su se najviše žalili na informacionu i komunikacionu opremu

Svetski dan potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN) i prvi put počeo da se obeležava 1983. Od septembra 2014. godine u Srbiji važi novi Zakon o zaštiti potrošača koji je doneo brojne izmene.

Prema podacima Nacionalne organizacije potrošača Srbije u prošloj godini građani su se najviše žalili na informacionu i komunikacionu opremu (telefoni, računari, laptopi..). Od ukupnog broja prijava čak 20 odsto žalbi se odnosilo upravo na kvalitet ovih uređaja, dok je na drugom mestu odeća i obuća, a tek na trećem bela tehnika koja je godinama, po broju reklamacija bila na prvom mestu. Sa ovakvom statistikom i činjenicom da je i dalje zanemarljiv broj potrošača koji se obraćaju sudu u slučajevima kada iscrpe ostale mogućnosti za ostvarivanje svojih potrošačkih prava.

U četvrtak, 15.03.2018. god. sa početkom u 11 časova povodom Svetskog dana zaštite prava potrošača u kabinetu načelnika Braničevskog upravnog okruga biće održana konferencija za medije na kojoj će se obratiti načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, odseka Tržišne inspekcije.

Tema će biti aktivnosti Tržišne inspekcije na zaštiti prava potrošača.

KOMENTARIŠI