Poziv građanima da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak

Poziv građanima da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak

Foto: A.K.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (JBS) i da li su im upisani podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima koji će biti održani 3. aprila.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da se u birački spisak upisuju punoletni i poslovno sposobni državljani Srbije, odnosno lica koja imaju biračko pravo – prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljene.

Postupak upisa, promena i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana.

Građanin zahtev za promenu u biračkom spisku podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljene.

Jedinstveni birački spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok ažuriranje biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave vrši opštinska, odnosno gradska uprava.

Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava (izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, lična karta, dokaz o prebivalištu, uverenje o državljanstvu, pravnosnažno rešenje o vraćanju poslovne sposobnosti…).

Podnosilac zahteva može na rešenje opštinske, odnosno gradske uprave, podneti žalbu Ministarstvu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio, a protiv rešenja može se podneti tužba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primljeno, dodaje se u saopštenju.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva, najkasnije do 12. marta u ponoć, da podnesu zahtev da se u JBS upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

KOMENTARIŠI