Foto: Urban City / B.P.

U momentu kada slavi 15 godina postojanja, Međunarodni filmski festival Silafest je praktično zabranjen odlukom predsednika opštine Veliko Gradište Dragana Milića, navodi se u saopštenju organizatora.

Potpisujući se u propratnom pismu kao predsednik Umetničkog saveta festivala, Milić je obavestio izvršnog producenta festivala Agenciju „Alternativa“ i druge partnere, da po njegovoj odluci Festival ove godine neće biti održan. Obrazloženje te odluke koja je stigla sa adrese Turističke organizacije Velikog Gradišta ne postoji.

Kako se ističe, u svojoj odluci Milić je zaboravio da Umetnički savet festivala ne postoji, već samo Savet festivala.

„U formatu u kom je Savet festivala sastavljen, u času uspostavljanja Festivala 2008. godine, Savet se sastao poslednji put 2018. godine, povodom desete godišnjice fetivala. Sa te strane ovu odluku možemo tumačiti kao samovolju jednog čoveka koji je sebe proglasio i za predsednika organa koji ne postoji“, piše u saopštenju.

Od 27. avgusta do 2. septembra, u vreme kada je „zabranjeni festival“ trebao biti održan, održaće se Filmsko-ekološka manifestacija „Ekološki odgovor“. Manifestacija će se organizovati na Srebrnom jezeru, bez ikakvog kontakta sa lokalnom upravom i bez ikakvog korišćenja javne opštinske površine.

„Do sada su se u istoriji srpske kulture zabranjivale knjige, pozorišne pretstave, ulični perfomansi, izložbe… Zabranjivani su novinski članci, ili u poslednji čas povlačeni iz štampe. Zabranjivane su karikature i ilustracije. Međutim, ovo je jedinstven slučaj da je zabranjen ceo jedan Međunarodni filmski festival“, naglasili su organizatori u saopštenju.

Takođe se ističe, kako se ne vidi ni jedan ozbiljan razlog za zabranu festivala, ili kako bar tako nešto nikad javno nije izrečeno, zbog toga imaju razlog da sumnjaju da se sve to dešava samo zbog imena i prezimena vlasnika Agencije „Alternativa“.

Naime, njegovo ime i prezime je Boško Savković i u javnosti je poznat kao novinar, pisac, nagrađivani filmski reditelj.. Poznat je i po tome što je početkom juna, tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, uhapšen zbog nošenja parole na kojoj je pisalo „Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“, i „PINK-STINK“.

Na taj transparent je na čudan način okačena i vudu lutka sa likom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen po članu 309 Krivičnog zakona za „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osudjen na 6 meseci, uslovne kazne.

„Ako je to tako, i ako neko jedan filmski festival na kome su članovi žirija tokom 15 godina bili najugledniji filmski radnici uključujući i dobitnike Oskara, vezuje za ime samo jednog čoveka, onda sa pravom možemo da tvrdimo da u Srbiji više ni kultura načelno nije bezbedna. Baš ni kao pojedinci – glumci, novinari, deca, žene, pripadnici raznih manjinskih grupa…“, piše u saopštenju.

KOMENTARIŠI