12. januara 2018. godine, vrata Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi su bila gostoprimljivo otvorena za učesnike osmog Međunarodnog omladinskog gastronomskog festivala “Obnavljamo tradicije. Božić.” Urban City je već detaljno pisao o ovome, što možete pročitati u posebnoj vesti OVDE.

Foto: Privatna arhiva

Utisci tima mladih kuvara Srbije o takmičenju i boravku u Rusiji

– Ispričajte o svojim utiscima o Festivalu. Kako sve je prošlo?

Nikola Radišić: Međunarodni gastronomski festival je jedan u nizu međunarodnih festivala, s tim što ovaj ima poseban cilj, to je približavanje pravoslavnih naroda, promocija kultura i običaja pravoslavnih naroda, što je lep cilj, koji pruža mogućnost da narodi uočavaju sličnosti i razlike. Ja sam za prvi put i prvo učestvujem prezadovoljan. Hteo bih posebno zahvaliti gospođi Ani Karpinovič – predsedniku Festivala na pozivu, gospođi Olgi Serebrovskoj i portalu Senica.ru, koji su obezbedili nas kartama i omogućili naš dolazak, obezbedili dodatna sredstva da bi nam boravak u Moskvi bio ugodniji, Tanji Milenović-Kosturkov, koja sve prevodila, rešavala probleme, komunicirala sa medijim i pokretač čitave organizacije. Takođe zahvalio bih direktorki škole Sibinki Živanović, kolegama, Firmi “Nadal”, Sandri Rajičić i Hotelu “Dunav” iz Požarevca i Poslastičarnici “Trg” i Slađani na finansijskoj podršci.

Foto: Privatna arhiva

Petar Mišić: Festival je protekao u najboljem redu. Bilo je odlično, veliko iskustvo.

Srećko Predić: Na festivalu je bilo dosta dobre konkurencije, videli smo i upoznali smo puno kolega našeg godišta i to je jedno vrlo lepo iskustvo.

– Koji su vaši utisci o Rusiji i Moskvi? Glavno pozitivno iznenađenje i glavno razočarenje.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Radišić: Rusija je ogromna zemlja, Moskva ogroman grad. Grad žurbe. Imali smo prilike da obiđemo dosta znamenitosti, ali za takav grad bogatu istorijom ne bi bilo dovoljno ni nedelju dana. Na svu sreću smo imali divnu Tanju koja nas je vodila kroz cijeli grad. Najveće oduševljenje izazvalo je arhitektura i način življenja u Moskvi, a nema razočaranja.

Petar Mišić: Moskva je ogroman i prelep grad i veliki je doživljaj i iskustvo da se poseti. Iznenađenja je bilo dosta, a razočarenja uopšte nije bilo.

Foto: Privatna arhiva

Srećko Predić: Moskva je veoma lep grad ima dosta turističkih znamenitosti, jedino što je mnogo hladno, ali nema veze ipak je bilo mnogo lepo. Pa dosta mi je iznenadilo kakve škole imaju u Rusiji, pogotovo za kuvare, mnogo mi se to svidelo. Razočarenje nemam zato što je sve pozitivno.

– Ako uporedite Rusiju i Srbiju, ukoliko su one slične?

Nikola Radišić: Rusija i Srbija imaju dosta sličnosti, ako se bolje udubite u suštinu, jezici su jako slični ako malo analizirate. Pravoslavlje je najveća veza ova dva naroda. Čak, u pravoslavlju između Srba i Rusa ima razlike, isto tako i u običajima. Ono što me je oduševilo, jeste da smo kao Srbi u Moskvi bili atrakcija, ljudi su se pitali odakle smo, imali smo interesovanja za Srbiju, način života i slično.

Foto: Privatna arhiva

Petar Mišić: Srbija i Rusija se dosta razlikuju.

Srećko Predić: Pa nema baš puno sličnosti Rusija je daleko ispred Srbije. Ali dobro…

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

POVEZANE VESTI:

Mladi kuvari iz Srbije sa profesorom Nikolom Radišićem iz Požarevca oduševili Rusiju gastronomijom /Foto/

KOMENTARIŠI