Danas, 4. aprila 2018. godine uz prisustvo ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara u Požarevcu je predstavljen početak sprovođenja strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije – Zajednička inicijativa Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području: bolje dijagnostifikovanje i lečenje zloćudnih tumora – ROSECAN (eMSCode: RORS 193). Današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem.

Foto: B.P.

Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac rekao je da se ovim projektom završavaju još dodatna 3 sprata Opšte bolnice Požarevac čime će se dobiti centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo Odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

Foto: B.P.

Zahvaljujući donaciji Evropske unije do 2021. biće kompletno završena nova bolnica, a taj korak će doprineti opštem zdravlju sugrađana.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja rekao je će dodatrna 3 sprata požarevačke bolnice imati oko 4000 kvadrata, gde će se nalaziti intenzivna nega, ginekologija, laboratotije,… Lončar je rekao još da će požarevačka i rumunska bolnica biti umrežene i da će to biti podsticaj za bolje rezultate,

Foto: B.P.

Lončar je najavio i rešavanje tekućih problema kao što je agregat i da će to biti rešeno već tokom sledeće nedelje.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije rekla je da je veoma značajno što je danas u Požarevcu počela realizacija jednog bitnog projekta finansiranog iz sredstava Evropske unije kao bespovratne pomoći, koje naša zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj unijiji koristi već godinama.

Foto: B.P.

Ovaj projekat finansira se iz IPA fonda Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije. Ukupna vrednost projekta je više od 11,6 miliona evra, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentna klinička bolnica “Pije Branzeu” iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma “ONCOGEN” i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

Foto: B.P.

Cilj ovog programa i saradnje dve zemlje je jačanje potencijala programskog područja za inkluzivan rast i poboljšanju kvaliteta života celokupnom stanovništvu na obe strane granice. Projekat to osigurava zajedničkim aktivnostima, a u cilju obezbeđivanja pristupa modernim i efikasnim zdravstvenim uslugama, socijalnim uslugama, kao i uslugama kojima se omogućava pristup osnovnom obrazovanju.

Osnovni cilj projekta osnosi se na rešavanje jednog od glavnih izazova u zdravstvu – borbu protiv karcinoma. Konkretne aktivnosti će se odnositi na podsticanje saradnje u oblasti onkologije između zdravstvenih ustanova sa obe strane granice kako bi se obezbedio pristup modernim i efikasnim specifičnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu, sa ciljem da se produži njihov vek i poboljša kvalitet života.

KOMENTARIŠI