Realizacija ovog projekta omogućena je sredstvima EU PRO programa. Partneri su grad Požarevac i opština Veliko Gradište. Ukupna vrednost  projekta je 71.750 evra. Projekat je započet 31. maja i trajaće 18 meseci.

Ideja Projekta je da kroz razvijanje geografskih informacionih sistema i pružanje srodnih usluga u ove dve lokalne samouprave, doprinesemo povećanju efikasnosti i efektivnosti u pružanju usluga. Planirano je razviti tri modela u GIS, turizam, kao zajednički model, model poljoprivrede za Grad Požarevac, model industrijskih zona za opštinu Veliko Gradište, rekla je Danijela Tufegdžić menadžerka projekta.

Po rečima Jovane Jurišić, GIS savetnika, trenutno oba partnera na projektu imaju osnovni funkcionalni geografsko – informacioni sistem, a ovim projektom uradiće se njegova nadogradnja. Postojeća baza podataka će se ažurirati novim informacijama i podacima potrebnim za izradu novih slojeva.

„Zajednički modul za grad Požarevac i opštinu Veliko Gradište je turizam. Ovim modulom biće predstavljeni postojeći turistički potencijali, odnosno, prirodno i kulturno – istorijsko nasleđe, postojeća ponuda turističkih aktivnosti i različiti elementi turističkih proizvoda. Sastavljanjem ovih sveobuhvatnih podataka, obe jedinice lokalne samouprave biće u mogućnosti da bolje prezentuju različite relevantne informacije svojim posetiocima stimulišući povećanje broja posetilaca, da planiraju i razvijaju različite inicijative u sektoru turizma i pruže potencijalnim investitorima bolji kvalitet i pristupačne informacije neophodne za njihove poslovne poduhvate.

Drugi modul za grad Požarevac je modul vezan za poljoprivredu. Ovi podaci će pružiti sveobuhvatne informacije za odgovarajuće planiranje i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem i objektima od strane JLS, kao i osmišljavanje različitih mera i podsticaja vezanih za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Treći modul za Veliko Gradište su zone investiranja. Ovaj modul treba da sadrži mapiranje zona, odnosno, lokacija koje su pogodne za investiranje sa dodatnim infrastrukturnim pogodnostima koje te zone poseduje. Razvoj ovih modula će omogućiti lokalnim samoupravama da bolje planiraju različite razvojne aktivnosti i pruže poboljšane usluge građanima, a posebno potencijalnim novim preduzećima i investitorima“, istakla je Jurišić.

KOMENTARIŠI