U organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“ Malo Crniće i Centra za kulturu opštine Malo Crniće, čitalačkoj publici predstavljena je prva knjiga o ratu, realnosti i snovima „DŽO“, mladog pisca iz Crljenca.

Podršku mladom književnom stvaraocu pružili su pored roditelja, prijatelja i predstavnici lokalne samouprave: Mališa Antonijević, predsednik Opštine Malo Crniće; predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević; pomoćnik predsednika Opštine, Toplica Đorđević i zamenik načelnika Opštinske uprave, Dragan Mitić.

Foto: BSMMC

„….Pisana reč je, ipak, nešto posebno… Reklo bi se, najjača spona između stvarnosti i mašte, između želja i mogućnosti, između sećanja i zaborava. Dovoljno smela da prenese ideju, a opet dovoljno prijemčena da prihvati misao čitaoca. Ovo veče je oda književnosti i umetnosti, u celini, i veliko hvala onima čije je srce otvoreno za lepotu reči a um za uzlete umetnosti. Večerašnji program ohrabren je talentom učesnika, energijom organizatora a znak je poštovanja prema svima koji kroz život koračaju dušom, pa tek onda umom… Jer kada razum prati put srca, taj put je, sigurno, pravi…..uvek se sve svede na slike: Reči, događaji, emocije… Slike su te koje ostaju da žive u našim sećanjima. One koje vidimo, doživljavamo, a najviše one koje sami stvaramo! Malo ko bi mogao bolje preneti umetnost stvaranja slike, jer prava umetnost uvek se oseti u grudima, u očima ili stomaku. Umetnost je kao i sam život – ona raduje i boli . Sve je simbolika dualizma. Onoga u svetu i onoga u čoveku. Sve je suprotnost samoj sebi. Pa i sam naziv ovog romana “Džo” predstavnja suprotnost srpskog imena Jovan, i izvornog značenja Bog je milostiv – postavljanje pitanja ( Da li je i koliko?) Najlepši način prenošenja ideje je razgovor. Ukoliko je taj razgovor pun razumevanja, on može biti i razlog za uživanje… Jedna od, zasigurno, najinteresantnijih tema za debatu jeste ljudska priroda i sklonost ka maštanju….rekla je direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović.

O knjizi i na postavljena pitanja o knjizi odgovarali su: mladi istoričar, Marko Jakšić i profesorka engleskog jezika, Anđela Naumović, kao i Ranđelović Uroš . U programu je učestvovala studenkinja farmaceutskog fakulteta Aleksandra Nikolić, koja je pročitala odlomak iz knjige knjige, pod nazivom “Džo među zvezdama”,  Tatjana Miladinović, kao i Ognjen Jovanović koji je kazivajući odlomak iz knjige, uveo prisutne u neki novi svet; svet u kome se svako može pronaći.
Na kraju se prisutnima zahvalio autor Igor Jovanović.

KOMENTARIŠI