Na redovnoj konferenciji Gradskog odbora SNS Požarevac predstavljeni su rezultati rada JP “Ljubičevo”.

Na konferenciji za medije govorio je direktor ovog preduzeća Mirko Stojanović. On je u svom obraćanju istakao da je ne tako davno JP “Ljubičevo“ bilo u ozbiljnim problemima i bilo je pitanje opstanka naše najstarije ergele. Račun JP “Ljubičevo“ je bio u blokadi, popisane su i prodate stvari JP “Ljubičevo“ na licitaciji, vrlo vredne umetničke slike, stari nameštaj iz trofejne sale, kompjuteri, štampači, kopir aparati, telefoni, sve što je moglo da se proda u bescenje prodato je. Trofejna sala, ponos Ljubičeva bila je totalno ruinirana, trofeji rasuti po podu, kao da je neka stihija protutnjala trofejnom salom. Plan javnih nabavki za 2015. godinu nije bio urađen, niti je urađeno 110 hektara zimskog oranja za prolećnu setvu. Semenski materijal, hemija i ostali preparati nisu nabavljeni, tako da se kasni sa setvom i 2015. godine i preti da i te godine Ljubičevo ostane bez hrane. Životinje u štalama u izuzetno lošem stanju, bez hrane i prostirke, sa neadekvatnom negom, bolesne i iznemogle od dugotrajno loših uslova kojima su bile izložene.

Foto: Urban City

Danas, 2019. godine svi dugovi su vraćeni nema više blokade račune, nema više popisa imovine i konja, kao i prinudnih izvršenja. Rukovodstvo Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem je prepoznalo značaj Ljubičeva i izdiglo ga iz pepela. Grad Požarevac je 2015 – 2019. godine vratio sva zaostala potraživanja JP „Ljubičevo“, dao subvencije koje su racionalno i domaćinski iskorišćene. Obnovljena je poljoprivredna mehanizacija, tako da sada nemamo nedostatak hrane za konje i ostvarujemo značajna finansijska sredstva od poljoprivredne proizvodnje. Prvi veći posao u revitalizaciji JP “Ljubičevo“ desio se sa njenim zatvorenim manježom, koji nije bio u funkciji 25 godina. Kao jedan od vrlo retkih objekata takve namene u Srbiji bilo je šteta gledati kako stoji neiskorišćen i polako ga uzima zub vremena. Sada je manjež vraćen u upotrebu za svrhu kojoj je namenjen, kompletan zimski trening konja se odvija u njemu. Pored manježa obnovljena je i trofejna sala, priplodna štala koja je potpuno sređena. Izgrađen je avantura park i trim staza sa teretanom na otvorenom. Počela je obnova mehanizacije u JP “Ljubičevo“. Plan je da za nekoliko godina obnovimo celokupnu mehanizaciju staru 35 – 40 godina. Modernizacijom preduzeća hoćemo da ga osposobimo za samostalni rad bez subvencije Grada Požarevca, ili pak da subvencije smanjimo na minimum.

Foto: Urban City

2018. godine Vlada Republike Srbije i Grad Požarevac su izdvojili 70.000.000,00 dinara na rekonstrukciju i obnovu objekata u Ljubičevu. Potpuno su rekonstruisane i obnovljene dve štale za smeštaj konja tako da su kapaciteti povećani za novih četrdeset konja. Manjež je potpuno rekonstruisan, obzirom da je krov manježa bio u lošem stanju. Izgrađen je lavirint za decu odmah do avantura parka. Popločane su šetačke staze i urađena nova rasveta oko njih. Imamo u planu izgradnju još nekoliko padoka za konje, kao i šetalice za konje. Imajući u vidu šta se sve uradilo uz pomoć Republike Srbije i Grada Požarevca imam puno pravo da verujem, da će Ljubičevo biti jedna prava oaza mira, mesto za odmor i rekreaciju za sve posetioce i ponos Grada Požarevca.

Foto: Urban City

Ljubičevo je postalo turistička atrakcija tako da je zabeležena poseta od preko 5000 turista za prvih 10 meseci ove godine. To su posete koje su zabeležene samo od poseta preko turističkih agencija. Stojanović je rekao da dnevno zna da bude i preko 100 automobila koji posete Ljubičevo i da su to gosti iz čitave Srbije ali i inostranstva. Prihodi Ljubičeva su se povećali nekoliko puta od prodaje suvenira i kafića.

KOMENTARIŠI