Predugo čekanje? Da li ćete se pre pregledati ili UMRETI ?

Predugo čekanje? Da li ćete se pre pregledati ili UMRETI ?

Povreda na dečijem igralištu mogla je biti kobna za devetogodišnj Janu Dumić.

Krenula je da se penje na tobogan, saplela se i udarila prednji deo glave. Malo joj je krv išla iz nosa, ali ništa nije ukazivalo da se teže povredila.

– Od tada, međutim, kreće da je boli glava i to u čeonom delu. Učiteljica nas je iz škole čak tri puta zvala da dođemo po nju. Objašnjavala nam je da joj je pogled bio ne čudan, već se iz njega moglo videti da joj stvarno nije dobro – kroz suze se priseća Dragana Dumić, majka male Jane.

Brzo su otišli u dom zdravlja, odakle su ih hitno uputili u Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj kod dečjeg neurologa, gde ne uspevaju da obave pregled.

– Mi još imamo u Tiršovoj zakazan pregled i to za 15. novembar. Nismo mogli da čekamo, pa smo pomoć potražili kod privatnog lekara – priča Dragana. Ovakva odluka roditelja spasla je Janin život. Na žalost ovo je jedna od retkih priča sa srećnim krajem. Jedan od najsvežijih slučajeva je svakako smrt malog Radenka Nikodijevič iz Loznice koja je duboko uzdrmala čitavu javnost.

Na pitanje gde nam je zakazao sistem zdravstvene zaštite nije jednostavno dati odgovor. Uvođenjem integrisanog informacionog sistema trebalo je da se sve procedure zakazivanja pregleda, preventivnih skrininga kao i izdavanja recepata olakša, ali svedoci smo toga da u praksi često to nije tako. Mnogi pacijenti se žale da im se neophodni specijalistički pregledi zakazuju tek za šest meseci, što često nanese trajne posledice njihovom zdravlju. U zemlji u kojoj je smrtnost od kancera u stalnom porastu neprihvatljivo je da pacijentiknja obolela od kancera dojke čeka na mamograf mesecima.

Urban City Radio vas poziva da podelite vaša iskustva. Da li ste zadovoljni sistemom zakazivanja pregleda? Da li ste imali nekih neprijatnosti? Da li ste bili u situaciji da vam se zdravstveno stanje pogorša zbog predugog čekanja na specijalstički pregled?

KOMENTARIŠI