Preko granice Srbije i Albanije samo sa ličnom kartom

Preko granice Srbije i Albanije samo sa ličnom kartom

GP Dobrakovo, Foto: urban City // ilustracija

Beograd, Skoplje i Tirana, na onlajn video-konferenciji “mali Šengen” potpisali u Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida 19. Potpisan i međudržavni Sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama.

Memorandum i Sporazum su potpisani u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potpisali su ih premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama.

Predsednik Vučić istakao je da saradnja u borbi protiv korone i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već će ona, kaže, doneti veće uspehe u ekonomiji i veće poverenje građana u svoje države.

“Dobar početak je pola uspeha”, kaže Vučić i dodaje da ovo nije završetak, već početak rada tri zemlje u korist svih građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su sporazumi između Albanije, Severne Makedonije i Srbije o saradnji u borbi protiv virusa korona i o slobodnom kretanju samo uz ličnu kartu, sporazumi čiju će konkretnu korist osetiti građani sve tri zemlje, i doneti im dodatnu sigurnost.

Vučić je, posle “onlajn” potpisivanja, rekao da je veoma srećan što je dogovorena zajednička borba protiv korona virusa i što će biti preduzimane zajedničke mere.

Prema njegovim rečima, važno je da ekspertski timovi tri zemlje razgovaraju i sarađuju, što nije bitno samo u ovoj zdravstvenoj krizi, već i za budućnost, pošto će uspostaviti saradnju među lekarima.

“Time stvaramo dodatnu bliskost, poverenje, ali i pomažemo jedni drugima. Najkonkretniji način pomoći je da pokažemo koliko brinemo o zdravlju, koliko nam je stalo da prođemo kroz ovu krizu. Ta saradnja ide od saradnje u oblasti dobijanja vakcina, do formiranja zelenih transfernih linija, čime će naše bolnice moći da prime albanske i makedonske građane i obrtnuto”, rekao je Vučić.

To će, kako kaže, doneti dodatnu sigurnost građanima, jer zdravlje i bolesti ne poznaju nacionalne i državne razlike i granice.

“Veoma je važno što smo dogovorili da jedni prema drugima ne zatvaramo granice, već da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavljamo da unapređujemo našu trgovinsku razmenu. Mi smo mali narodi, koji su obično bili pod velikim uticajem različitih sila koje su želele da ostvaruju svoje interese tokom istorije. Danas se to nije mnogo promenilo, ali je važno da, brinući o sebi pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost i sami donosimo odluke. A, s kim ćemo donositi odluke ako ne sa najbližima”, poručio je Vučić.

Namera da se institucionalizuje saradnja

Predsednik Srbije je istakao da će, tek kada bude napravljeno još nekoliko važnih sporazuma, građani videti kolika je korist.

Prema njegovim rečima, nije slučajno da MMF predviđa za naše tri zemlje u naredne tri godine najveću stopu rasta u ovom delu Evrope.

“Dodatnim uprošćavanjem procedura, saradnjom, olakšavanjem protoka robe i kapitala možemo da učinimo mnogo toga”, kazao je Vučić.

Kako je primetio, sada, kada smo i formalno rešili prepreke, da građani Srbije mogu sa ličnom kartom u Albaniju, biće mnogo više turista Albanaca u Nišu i Beogradu, ali i mnogo više Srba koji hoće da vide Drač, Tiranu, Valonu, kao što vole da idu u Skoplje, Ohrid.

Vučić je rekao da bi voleo da se još snažnije radi po pitanju zajedničke saradnje tri države i najavio da će u Srbiji biti uspostavljen poseban tim koji bi na tome radio na dnevnom nivou, kako bi ubrzao stvari.

Ukazao je da je namera da se i institucionalizuje saradnja, kroz ubrzanje ideje albanskog premijera Edija Rame o formiranju zajedničkog sekretarijata.

Srbija je, kako dodaje, spremna, dok su tri zemlje članice inicijative, sa 50 odsto finansira sekretarijat, jer smatra da je od ogromnog interesa ova inicijativa.

“Ovo produbljuje poverenje između Tirane, Skoplja i Beograda”

Čestitao je građanima, jer će dogovor približavati naše zemlje politički, a doneti njima bolji život.

“Ovo radimo zbog naših ljudi. Ovo produbljuje poverenje i dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda. Albanska poslovica kaže ”dobar početak je pola uspeha””, a mislim da smo napravili više nego dobar početak”, konstatovao je Vučić.

Rekao je da je neophodno raditi dalje marljivo, kako bi se napravio napravio još veći uspeh u korist građana, te da će ljudi moći da prepoznaju da ovo nije samo nekakva politička inicijativa koja će završiti kao prazna birokratska inicijativa, kojih je bilo, već nešto što će doprineti našim ekonomijama i većem poverenju.

Što se tiče sutrašnjeg Samita u Sofiji, rekao je da smatra da će biti i boljih rezultata što, bude više koordinacije.

“Srbija će podržati Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od EU da krene u pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom”, zaključio je Vučić.

Rama: Još jedan korak napred za bolji region

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je današnjim potpisivanjem Memoranduma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv kovida i Sporazuma između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama napravljen još jedan značajan korak napred u pravcu bolje saradnje u regionu.

Rama je istakao da je značajno za Albaniju što je i sa Srbijom postigla sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

“Veoma pozitivan korak je i saradnja u deljenju informacija, iskustava, ali i tereta, kada je reč o borbi sa kovidom 19”, naglasio je Rama.

Rama ističe da je to urađeno pred sutrašnji samit u Sofiji, kao i da na tom samitu počinje nova faza bliske saradnje na Zapadnom Balkanu.

“Nema bolje alternative da pričamo i delimo iskustva”

Izrazio je zadovoljstvo što će se Priština pridružiti inicijativi “mini Šengen”, kao i očekivanje da će to definitivno učiniti i BiH i Crna Gora, kako bi svi zajedno mogli da idemo ka zajedničkoj budućnosti.

Istovremeno, veoma je važan momenat samita u Sofiji što ćemo ponovo izraziti uverenje za širenje tzv. zelenih koridora sa evropskim zemljama i zauzeti jedinstvenu opziciju prema EU, ističe Rama, po pitanju “novog zelenog dogovora”, rekao je Rama.

Ukazao je na značaj toga da evropske zemlje i partneri shvate da je potrebna podrška zemljama Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije je dodao da će ta inicijativa pomoći zemljama u regionu da se razvijaju.

“Bez sumnje, nema bolje alternative nego da pričamo i delimo svoja iskustva, kao i da gledamo jedni druge iz ugla budućnosti. To je upravo ono što mi danas radimo i što ćemo raditi i sutra, i po tome će nam istorija suditi”, naglasio je Rama.

Istakao je da očekuje sutra na samitu u Sofiji plodnu diskusiju i da će region napraviti još jedan iskorak ka EU.

KOMENTARIŠI