FOTO: Joanne Finnegan // fiercehealthcare

Pacijenti se iz prestonice transportuju u Smederevo, Mladenovac i Požarevac. Početkom ove nedelje sednica kriznog štaba, raspravljaće se o skraćivanju vremena ugostiteljskih objekata i i smanjivanju muzike.

Broj pacijenata na respiratoru naprasno je skočio, pa je taj zastrašujući broj juče bio čak 106! Potvrđeno je još 2.112 novozaraženih, od ukupno 8.299 testiranih za 24 sata, a preminulo je deset osoba. Bolnice u Beogradu su krcate pa se oboleli šalju i u Smederevo, Mladenovac i Požarevac.

U prestonici je za samo 24 sata registrovano 1.057 novih slučajeva, a u kovid ambulantama obavljeno je čak 2.560 pregleda, od čega je 1.530 prvih. Zbog dramatične situacije na stolu će već narednih dana biti strože mere, o čemu bi početkom ove sedmice trebalo da raspravlja i krizni štab.

U bolnicama širom Srbije je već 2.549 pacijenata, do sada je preminulo ukupno 890 ljudi.

– Lokalni krizni štabovi mogu da donose individualne odluke, ali Grad Beograd, s obzirom na svoju veličinu, te odluke donosi zajedno s republičkim kriznim štabom. Novo zasedanje kriznog štaba je zakazano za početak sedmice i u skladu sa situacijom donosićemo određene mere. Jedna od sugestija je da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike, jer ona podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze – ocenjuje dr Radojičić. Druga mera koja bi mogla da bude ponovo predložena, a koju svi pokušavaju da izbegnu, svakako je skraćivanje radnog vremena kafića i ostalih ugostiteljskih objekata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da je ubedljivo najgora epidemiološka situacija u Beogradu i da je krajnje vreme da građani pokažu solidarnost, kako bi se zaustavio rast broja zaraženih.

– Zamolio sam građane da ne naprave nijedan kontakt koji ne moraju kako bi pokušali da ovaj trend rasta zaustavimo. Moramo jedno deset dana da se pridržavamo toga, da ne idemo na rizična okupljanja. Zar je problem da deset dana ne idete na koncerte, žurke – upitao je ministar.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin kaže da je situacija u vezi s kovidom 19 vrlo nepovoljna i izuzetno nestabilna, a da je na Infektivnoj klinici KCS popunjeno čak devedeset odsto kapaciteta.

– Bolnički kapaciteti su pretrpani, u bolnici na Zvezdari smešteno je 395 pacijenata, bolnica “Dr Dragiša Mišović” smestila je 331 pacijenta. Na Infektivnoj klinici KCS je 86 pacijenata, od čega je njih sedmoro na respiratoru – ističe dr Ašanin i dodaje da se ostale klinike KCS neće pretvarati u kovid bolnice, jer moraju da leče veliki broj pacijenata obolelih od drugih bolesti.

KOMENTARIŠI