Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje TE „Kolubara B“: Siguran korak...

Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje TE „Kolubara B“: Siguran korak ka energetskoj nezavisnosti

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ napravilo je važan korak u obezbeđivanju energetske nezavisnosti i sigurnosti Srbije u budućnosti potpisivanjem preliminarnog sporazuma o saradnji sa kompanijom „Pauer Čajna“ (Power China) na završetku izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću kod Uba.

Preliminarni sporazum 6. marta potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, i Jang Bo, direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“. Gradnja TE „Kolubara B“ u Kaleniću započeta je 80-ih godina prošlog veka, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja tog zamenskog kapaciteta sa jednim blokom snage oko 350 megavata.

– Ponosan sam jer smo uspeli da pokrenemo projekat koji je počeo i stao osamdesetih godina prošlog veka, a to je završetak izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“. Zahvaljujući viziji i političkoj želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se EPS modernizuje, razvija i širi u vlasništvu države, napravili smo presek stanja šta je započeto i došli do današnjeg potpisivanja sporazuma koji je početna tačka za nastavak projekta – istakao je Grčić prilikom potpisivanja preliminarnog sporazuma u Obrenovcu.

U Kaleniću će biti završena izgradnja zamenskog bloka koji osigurava održivi industrijski razvoj Srbije u skladu s najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU. Blok u Kaleniću predstavlja zamenski kapacitet za TE „Morava“ i TE „Kolubara A“.
– Zahvaljujem kineskim partnerima na svemu što rade za Srbiju, na svemu što rade sa EPS-om i na razumevanju i strpljenju jer će u narednih nekoliko godina između EPS i kineskih kompanija biti realizovano mnogo projekata – rekao je Grčić i dodao da će investicija za TE „Kolubara B“ biti za nekoliko miliona evra manja nego što je prethodna vlast ugovorila za gradnju bloka B3 u TE „Kostolac B“.

Direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“ Jang Bo zahvalio je Vladi Srbije i EPS-u na ukazanom poverenju i podršci za nastavak završetka gradnje TE „Kolubara B“, dodajući da je kompanija na čijem je čelu svetski poznata vodeća inženjering grupa koja ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termoblokova širom sveta.
Ističe da je ta kompanija u Srbiji prisutna dugi niz godina i da je već izvodila projekte koji su uticali na razvoj energetskog sektora u našoj zemlji, navodeći da shvataju važnost „Kolubare B“ za Srbiju i region.

TE „Kolubara B“ imaće i primarne i sekundarne mere za smanjenje emisije azotnih oksida, sistem za odsumporavanje, elektrofiltere za smanjenje emisije praškastih materija, sistem za smanjenje žive i halogenih elemenata, sistem za tretman otpadnih voda. Završetkom moderne i efikasne TE „Kolubara B“ omogućava se iskorišćenje uglja, najsnažnijeg energetskog resursa koji Srbija ima, do 2050. godine. Završetak ovog projekta ima veliki značaj i za domaću privredu, budući da će minimum 45 odsto isporučene opreme i radova izvesti srpska privreda. Plan je da blok bude na mreži do kraja 2024. godine.

KOMENTARIŠI