Preliminarno idejno rešenje, ovako bi mogao da izleda park u Požarevcu

Preliminarno idejno rešenje, ovako bi mogao da izleda park u Požarevcu

Leta 2017. godine bila najavljena rekonstrukcija znamenitog parka iz 19. veka u Požarevcu. Planirano je bilo popločavanje staza, postavljanje fontane…

Gradski park podignut je 1888. ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, a sadašnje Gradske uprave.

Gradski park je poznat i kao Milošev, jer se u njegovom središtu nalazi spomenik ovom knezu iz dinastije Obrenović, rad vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik je 1898. – u prisustvu svog oca Milana – otkrio kralj Aleksandar Obrenović, a čitav kompleks je 1980. proglašen spomenikom kulture.

U parku se nalaze i biste narodnog učitelja Vase Pelagića, narodnih heroja Božidara Dimitrijevića Kozice, Čede Vasovića i Boška Vrebalova.

Nekoliko godina kasnije urađeno je novo, preliminarno idejno rešenje koje je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović objavio na društvenim mrežama u video formatu.

-Pored delova grada u širem gradskom jezgru koje planiramo da ulepšamo, namera nam je i da gradski park dobije izgled kakav zaslužuje. Preliminarnim idejnim rešenjem koji imate prilike da vidite, osvežićemo ovaj prostor koji će sa novim izgledom gradske pijace i zgradom Načelstva postati reprezentativna celina, na ponos svih Požarevljana i gostiju grada, navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Idejno rešenje pogledajte ispod:

7 KOMENTARA

  1. Samo da ne diraju stari park.
    A posle toliko godina, i toliko izgrađenih zgrada i čitavih naselja, red bi bio da grad dobije još nekoliko NOVIH PARKOVA.

  2. Od drveta ne vide šumu.Pogledajte fasade levo i desno u Tabaçkoj čaršiji…Soc realizam 60.godina prošlog veka,sumorno sivilo Da ne bude da mračim,ali ko iole putuje po Srbiji ima da vidi kako lepo gradovi izgledaju,pogotvo centralne gradske zone. Imaju naši još mnogo da uče….ako žele.

  3. Nacelnice staces sa vranama? U parku nemoze da se sedi od vrana i kucnih ljubimaca Bitna vam je samo fasada a postojeci problem nema resenje Bas me interesuje kako cete to da resite

KOMENTARIŠI