Posle duge i teške bolesti preminula je Milka Canić (72), dugogodišnji supervizor popularnog kviza “Slagalica”.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, prenosi RTS.

Milka Canić radila je kao profesorka u Prištinskoj gimnaziji, zatim u Vojnoj gimnaziji u Beogradu, a od tada i kao lektor.

Gledaoci su je upamtili po rečenici “dobro veče”, koju je izgovarala pred početak svake epizode “Slagalice”.

Na televiziji je, kako je rekla u intervjuu za portal studenata FPN-a Žurnalist, počela da radi slučajno, na predlog prijateljice koja je bila spikerka u RTS-u.

“Ona me je jednog dana pozvala i pitala: ‘Hoćeš li ti, Milka, da dođeš malo da pomogneš u programu Srbija danas kao lektor?’ Ja kažem da to nikad nisam radila, u stvari, jesam radila kao lektor, ali ne kao televizijski i ne znam da li ću to znati. ‘Znaćeš’, kaže ona i tako je to počelo. Posle nje me je moj kolega Žika Čebić pozvao da radim u ‘Slagalici’, njemu sam isto tako odgovorila da ne znam da li ću to znati, jer je to teško i odgovorno da se po čitav dan družite s knjigama. On kaže: ‘Hoćete, hoćete, ja znam da hoćete’, i sreća te smo moja urednica i ja našle zajednički jezik i ta saradnja je dobro počela”, navela je Milka Canić.

Objasnila je da je njen posao u “Slagalici” bio složen i odgovoran.

“Ja sam onaj koji kontroliše sva pitanja od prvog do poslednjeg slova. Prvo moram da proverim da li je to pitanje tačno, pre svega materijalno, zatim stilski, zatim jezički. Na snimanju vodim računa da sve protekne regularno, da neko ne bude oštećen. Ako takmičar da drugačiji odgovor od onog koji mi imamo, ja zaustavljam snimanje sve dok ne proverim da li taj odgovor može da se prizna. Postoje neke oblasti poput matematike i fizike, gde ja nisam jaka, onda zovem svoje prijatelje, saradnike, stručnjake, koji su moji supervizori. Ako se neko pitanje ponovilo ili nije tačno, ja to skidam, pišem drugo, preformulišem. Nije baš jednostavno, jer svakog dana morate da budete novi, neobični, aktuelni, da zagolicate i dete koje vas gleda i čoveka od osamdeset godina, koji iza sebe ima veliko iskustvo i znanje”, rekla je Canić.

Na pitanje zašto se gledaocima obraća samo sa “Dobro veče”, rekla je da joj se taj pozdrav učinio kao najprikladniji.

“U početku, bilo je samo da treba klimnuti glavom. Posle je, na zahtev gledalaca, trebalo da kažem poneku rečenicu i došli smo do toga da ja preuzimam ulogu voditelja, koji više nema šta da kaže ako ja kažem sve”, navela je Milka Canić.

Dodala je da nije ostvarila sve svoje snove jer ih je, kako je rekla, imala dovoljno za pet života.

“Ja sam svašta volela da budem: astronaut, farmaceut, pevačica, ali sa školovanim glasom, slikarka, a ja sam antitalenat za slikanje. Mnogo toga sam želela, ali svako od nas ima jedan život i nije u stanju da ostvari baš sve što želi. Međutim, kada imate porodicu, imate decu, vi ste glavni san ispunili”, rekla je Milka Canić.

KOMENTARIŠI