Pevač grupe Parni valjak preminuo u 67. godini.

Aki Rahimovski preminuo je danas,a tužnu vest je potvrdio njegov menadžer Damir Osredečki.

“Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Pre sat vremena su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti”, rekao je on, a preneo Večernji list.

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Pošto mu je otac bio profesor muzike, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko rok sastava od kojih su neki grupe „Vakuum“, „Krvna braća“ i „Tor“, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu „Parnog valjka“.

Ime grupe je izabrano po prvoj pesmi koju su uvežbavali da sviraju, Ja sam parni valjak, koju je Hasanefendić napisao dok je bio član „Grupe 220“.

Uskoro su počela da izdaju singlove, a 1976. su objavili prvi studijski album Dođite na šou za PGP RTB. Prvi nastup su imali u Beogradu u hali „Pionir“, gde su nastupili sa Oliverom Mandićem i „JU grupom“.

Drugi album, Glavom kroz zid, objavljuju već 1977. za zagrebački „Jugoton“, a Gradske priče po izlasku Hasanefendića i Rahimovskog iz vojske, 1979. godine.

Na ovom albumu se našla i pesma Branimira Štulića Jablan, a izdvojile su se i pesme Ulične tuče i Stranica dnevnika, koja se smatra prvim pravim hitom „Parnog valjka“.

Posle velikog uspeha ove ploče, pod nazivom “Steam Roller” objavljuju za izdavačku kuću Si-Bi-Es album City Kids namnjen za tržište Zapadne Evrope.

Osamdesetih godina nižu se albumi, Vrijeme je na našoj strani, Glavnom ulicom, Uhvati ritam, Pokreni se!, Anđeli se dosađuju na kojem se našao čuveni hit Jesen u meni … Svi albumi dostižu zlatne i platinaste tiraže od više miliona prodatih primeraka.

KOMENTARIŠI