Preminuo Čak Beri, legenda rokenrola

Preminuo Čak Beri, legenda rokenrola

Rokenrol legenda Čak Beri preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri, a prenosi BBC.

Čarls Edvard Anderson „Čak“ Beri bio je gitarista, pevač i tekstopisac, koji se smatra jednim od pionira rokenrol muzike. Sa pesmama kao što su „Maybellene“ (1955), „Roll Over Beethoven“ (1956), „Rock and Roll Music“ (1957) i „Johnny B. Goode“ (1958), Čak Beri je razvio i uveo ritam i bluz u glavne elemente rokenrola, sa tekstovima koji se fokusiraju na tinejdžerski život i korištenje gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

https://youtu.be/ZFo8-JqzSCM

Rođen u porodici srednje klase u Sent Luisu (Misuri), Beri se od ranih godina zanimao za muziku, a prvi javni nastup imao je u Gimnaziji Samner. Za vreme srednje škole je odslužio zatvorsku kaznu od 1944. do 1947. zbog oružane pljačke. Nakon što je pušten na slobodu, oženio se i zaposlio u automobilskom postrojenju. Početkom 1953. na njega su uticali gitarski rifovi bluz gitariste T-Boun Vokera, koje je on izvodio sa Džoni Džonson Triom. Do raspada je došlo kada je on otputovao u Čikago u maju 1955. i sreo Madi Votersa, koji mu je predložio da kontaktira Leonarda Česa iz Čes rekordsa. Sa Česom je snimio pesmu „Maybellene“ – Berijevu obradu kantri pesme „Ida Red“ – koja je prodana u više od milion primeraka, i dostigla prvo mesto na Bilbordovoj Ritam i bluz listi. Krajem pedesetih Beri je postao zvezda sa nekoliko snimljenih hitova i pojavljivanjima u filmu pod svojim imenom. Takođe je osnovao i svoj noćni klub u Sent Luisu, nazvan Berry’s Club Bandstand. Ali u januaru 1962. Beri je opet morao na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne zbog toga što je tajno prevozio 14-godišnju djevojku preko saveznih granica.

Nakon izlaska iz zatvora 1963. Beri je snimio još nekoliko hitova, kao što su „No Particular Place To Go“, „You Never Can Tell“, i „Nadine“, ali oni nisu postigli uspeh njegovih pesama iz pedesetih.

Beri je bio među prvim muzičarima koji su ušli u Rokenrol kuću slavnih na njenom otvaranju 1986. Beri je uključen na nekoliko Rolingstounovih lista „Najveći svih vremena“, kao npr. kada je postavljen na peto mesto na njihovoj listi 100 najvećih umetnika svih vremena iz 2004.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39318602

 

KOMENTARIŠI