Preminuo Petar Tutavac, tvorac Bambija i Plazma keksa

Preminuo Petar Tutavac, tvorac Bambija i Plazma keksa

Foto: Pixabay

Na Tviteru je osvanula vest da je jedan od tvoraca “Plazma” keksa, Petar Tutovac preminuo.

Petra Tutovca je iz Hrvatske doveo Miloš Reljin, na predlog tadašnjeg direktora Momčila Filipovića, osnivača kompanije “Bambi”.

– Šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom. – govorio je Filipović.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović istovremeno traga i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje “plazma” keksa u Srbiji.

Tutovac je radio je u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici “Kraš”. U međuvremenu napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv “Bambi” su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru. “Plazmi” je Filipović dao ime.

KOMENTARIŠI