Preporuka da zaraženi koronavirusom primaju 100 odsto platu, praksa drugačija

Preporuka da zaraženi koronavirusom primaju 100 odsto platu, praksa drugačija

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Još od početka vanrednog stanja postavljalo se pitanje koliku ce platu imati zaraženi kovidom 19.

Preporuka Vlade Srbije je da sprečenost za rad bude 100 odsto plaćena, ali u praksi je drugačije.

Direktorka Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić izjaviila je da uvek kada je situacija u državi da jedan problem može da bude rešen “i ovako i onako”, to onda stvara ogromne probleme.

“Na početku pandemije Vlada je donela jednu preporuku gde je rekla da poslodavci koji imaju finansijske mogućnosti mogu da isplaćuju sto odsto zbog odsustva sa posla usled zaraze virusom”, rekla je Savić.

Ona je dodala da je jedan deo poslodavaca poštovao tu preporuku, te plaća sto odsto naknadu, jedan deo nije već je koristio Zakon o radu i isplaćivao 65 odsto bolovanja.

“Imali smo situacije da pojedini poslodavci nisu koristili ni jedno ni drugo, nego su obolelom po povratku na posao retroaktivno uručivali rešenje o korišćenju godišnjeg odmora”.

Asocijacija je pokrenula inicjativu u Vladi i Ministarstvu rada da dođe do rešenja problema i da se u krajnjoj liniji izjednače zaposleni u javnom i privatnom sektoru.

Ono što je najbitnije, kaže Savić, je da se ovom merom onemogući da onaj koje pozitivan na koronavirus a ima blage simptome odlazi na posao jer ne želi da izgubu 35 odsto od zarade.

“To se dešava u praksi. Vi ako imate 38.000 dinara platu, a bude vam odbijeno 35 odsto, to nisu mala sredstava za takvog radnika”, rekla je ona.

KOMENTARIŠI