Prestonica turizma crnogorskog primorja ove godine očekuje najjači udar turista

Prestonica turizma crnogorskog primorja ove godine očekuje najjači udar turista

Plaže slobodne za privatne suncobrane. Veliki deo Budve prilagođen uživanju mladih

Foto: Urban City, 15. jul 2017.

Veliki izbor plaža, zagarantovan provod, ali i lepote Starog grada, ono su što godinama privlači veliki broj turista u prestonicu turizma Crnogorskog primorja, Budvu. Cene smeštaja nisu se menjale u odnosu na prošlu sezonu, a ono što ide u prilog ovoj destinaciji je to što su se budvanski ugostitelji obavezali da polovinu zakupljene plaže ostave slobodnu za suncobrane turista. Tako gosti Budve neće morati da se od ranog jutra utrkuju za parče peska ukoliko ne žele da iznajme ležaljke.

Foto: Urban City, 14. jul 2017.

Omladina je ciljna grupa budvanskih hotelijera, pa je veliki deo Budve prilagođen za njihovo uživanje. Oni od jutra do mraka mogu da se provode na dnevnim žurkama, koje se organizuju na plažama Jaz i Ploče, na kojima je prosek godina od 20 do 30, dok su uveče za njih rezervisane diskoteke. Ipak, u Budvi svoje mesto može naći i starija generacija, koja može da iznajmi smeštaj u mirnijem delu Budve ili nekom od mnogobrojnih hotela, a da u večernjim satima uživa u šetnji među zidinama Starog grada, u kom su smeštene suvernirnice i restorani.

foto: Urban City, 16. jul 2017.

Kada je reč o kupalištima, u samoj Budvi im je na raspolaganju Slovenska plaža, koja je duga oko 1,5 kilometara i pretežno je šljunkovita sa sitnim kamenčićima, dok se ljubitelji sitnog peska mogu otisnuti brodićem ili autom do neke od plaža Budvanske rivijere. Mogren se sastoji od dve peskovite plaže i nalazi se na oko 150 metara od Starog grada. Na raspolaganju je i plaža u Bečićima, do koje se iz centra Budve može stići za oko 20 minuta laganim hodom. Nešto luksuznije su Kraljičina plaža i Miločer, koje su nalaze neposrednoj blizini. Blizu je i Petrovac, koga biraju ljubitelji mirnijeg odmora, jer osim mnogobrojnih restorana, noćnih klubova gotovo da nema.

Foto: Urban City, 15. jul 2017.

Iako je poznato da su godinama gosti iz Srbije među najbrojnijima, na ulicama se uglavnom čuje ruski jezik, jer su turisti iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i prethodnih godina preplavili budvansku rivijeru. Osim srpskog i engleskog jezika, meniji i putokazi su na ruskom.

foto: Urban City, 16. jul 2017.

– Osim gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije, koji su uvek među našim omiljenim, raduje me i gosti iz srednje i centralne Evrope – kaže Mladen Franović, direktor Turističke organizacije Budve. – U odnosu na prošlu godinu sredili smo veliki broj plaža, šetališta, sportskih terena, ove godine smo izgradili dodatna parking-mesta, koja uvek predstavljaju problem.

Ono što karakteriše ovo turističko mesto je da ovde mogu da odsednu turisti različite platežne moći. U zabačenijem delu smeštaj može da se nađe za 10 evra, dok na primer. u luksuznom letovalištu Svetom Stefanu treba da izdvoje od 3.000 do 5.000 evra za noć.

foto: Urban City, 16.jul 2017.

Cene u kafićima i restoranima u rangu su sa beogradskim, Zanimljivo je da čak i u ugostiteljskim objektima “na glasu” cenovnik umnogome ne odskače od kafića na plažama. Iznajmljivanje suncobrana i para ležaljki se kreće u proseku od pet do 15 evra.

Foto: Urban City, Pizzeria “Lav” Budva, Stari grad

Ako planirate na ručak, ili večeru u Budvi, a kvalitet je ono presudno, kao i dobra usluga i povoljne cene onda vam toplo preporučujemo Piceriju “LAV” u Starom gradu u Budvi koja je ujedno i picerija sa najvećom tradicijom u Budvi, s obzirom da je otvorena davne 1989. godine.

Info i rezervacije na +382/68/532-002.

Foto: Urban City, 16.jul 2017.

Osim noćnog provoda, ljubitelji vodenih sportova takođe mogu da pronađu mesto za sebe. Za paraglajding moraju da izdvoje 40 evra, 15 minuta flajbordinga staje 40 evra, ronjenje 40 evra, skijanje na vodi 20 minuta 40 evra. Iznajmljivanje čamca na sat košta 150 evra, dok je cena za dan od 350 do 500 evra.

IZLETI

Ostrog 17 evra

Bokokotorska tura 18 evra

Skadarsko jezero 28 evra

Dubrovnik 35 evra

CENE

KAFA 1,2 – 2,5

Pivo 1,8 – 3

Parče pice 2

Palačinke 2

Porcija špageta 5 – 8

Porcija piletine 4,50 – 10

Gazirana i negazirana pića 2 – 2,5

* u evrima

KOMENTARIŠI