PRIMENA NOVOG ZAKONA O TURIZMU: Nema više skrivenih troškova

PRIMENA NOVOG ZAKONA O TURIZMU: Nema više skrivenih troškova

Sa novim cenovnicima, tur-operatori počeli da primenjuju novi Zakon o turizmu. Turistima se čini da su mnogi aranžmnai poskupeli, ali sada je zapravo sve uključeno u cenu.

CENE paket-aranžmana nisu povećane već su turističke agencije počele da primenjuju novi Zakon o turizmu, pa su sada sve takse i dodatni troškovi odmah uključeni u račun koji putnik treba da plati.

Srpski turisti su, do sada, tokom putovanja bili često neprijatno iznenađeni raznim taksama, dodanim plaćanjima, neočekivanim izdacima, kao i mnogim drugim troškovima koji se nisu ni nalazili u programu pod rubrikom “nije uključeno u cenu”. Sada paket-aranžman mora da obuhvata kompletnu cenu putovanja, a ono što treba da se plati jasno je istaknuto u programu.

– Postoje tri moguća plaćanja odnosno troška koja ne mogu da budu uključena u cenu – kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. – Mnogi hoteli na Mediteranu traže da turisti na licu mesta, odnosno na recepciji, plate turističku taksu. Sve aerodromske takse moraju da budu uključene u cenu, osim “ipsilon kju”, koju avio-kompanije mogu da podignu pred samo putovanje. Međutim, njihov tačan iznos agencije moraju da navedu kako bi turisti mogli da računaju na ovaj dodatni trošak.

Takođe, od sada će putnici koji vole krstarenja znati da su u cenu uključene i lučke takse. Ipak, obavezni bakšiš za konobare i sobarice neće plaćati pre polaska na put, već na licu mesta i znaće koliko novca treba da pripreme.

– Mnogima se čini da su putovanja poskupela, ali su samo u nove cenovnike dodati svi troškovi – objašnjava Seničić. – Stari cenovnici koji su objavljeni pre 22. marta još uvek važe i dalje nemaju objedinjenu cenu, ali “frst minita” svakako više nema i svi novi programi će biti usaglašeni.

Međutim, mnoge agencije su pronašle “rupu u zakonu”, jer “objedinjena cena” važi samo za organizovana putovanja. Tako, recimo, reklamiraju apartman u Grčkoj za 99 evra, pa odvojeno nude autobuski, avionski ili prevoz sopstvenim kolima.

– Mnogi individualni programi će se i dalje nuditi po ceni koja je samo delimična – ističe Seničić. – Kada agencija ponudi Dubai za 299 evra, moraće da naglasi da je u pitanju samo smeštaj, što znači da ima još troškova za prevoz, transfer i slično.

SFINGA ILI HURGADA

U zemljama EU je već dve decenije zabranjeno reklamirati putovanja sa slikama izleta koji se dodatno naplaćuju. Tako, recimo, ne sme da se istakne bilbord na kojem se nalazi fotografija Sfinge u Kairu, a nudi se letovanje u Hurgadi. Ovakva reklama dovodi turiste u zabludu i tržišna inspekcija bi morala da reaguje.

NIJE VENECIJA, NEGO “MAGIJA VENETA”

Većina agencija je promenila naziv programa Venecija u “Magija Veneta”, a to bi trebale da urade sve koje prodaju noćenje u Lido di Jezolu.

Novim zakonom je zabranjeno da turistički programi nose naziv po odredištu za koje putnik mora da doplati autobus, brod ili kompletan izlet. Dakle, ukoliko se program naziva “Venecija”, turista je već platio da stigne do ovog grada i u njemu spava. Pošto su agencije promenile naziv programa, dodatno su morale i da napišu da prevoz do Venecije košta 20, odnosno 12 evra za povratnu kartu brodićem. Takođe, na samom ulasku u Veneciju treba dodatno platiti taksu od tri do 10 evra. “Magija Veneta” košta 79 (dva noćenja i prevoz), a za sam ulazak u Veneciju treba doplatiti još 30 evra.

KOMENTARIŠI