Probni popis stanovništva – testiranje primene računara

Probni popis stanovništva – testiranje primene računara

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeće 1. aprila na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 opštini i gradu. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je to standardna praksa uoči velikog popisa koji će se raditi 2021. godine.

Miladin Kovačević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se veliki popisi uvek rade prve godine u deceniji.

Kako kaže, nije slučajno što će probni popis biti od 1. do 15. aprila jer se upravo u tom periodu sprovode veliki popisi.

Cilj probnog popisa je testiranje dve stvari, rekao je Kovačević. Prva stvar je testiranje primene popisivanja uz asistenciju kompjutera, umesto da se podaci upisuju u papir. Kovačević dodaje da će se podaci upisivati u računar.

Druga stvar je provera samopopisivanja putem interneta.

Kovačević kaže da posle probnog popisa neće biti objavljeni nikakvi podaci jer je reč samo o pripremi, odnosno pilot akciji nakon koje će stići izveštaji instruktora o tome koliko su uspešne metode.

Kada je reč o objavljivanju podataka, Kovačević je rekao da bi uskoro trebalo da bude objavljeno istraživanje koje je finansirala Evropska unija i koje predstavlja pripremu velikog popisa poljoprivrede koji će uslediti odmah nakon popisa stanovništva.

Dodaje da je anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava rađena na reprezentativnom uzorku i da će biti objavljeni detaljni podaci.

Na pitanje o računanju prosečne plate u Srbiji, Miladin Kovačević je rekao da se to računa vrlo jednostavno.

Kaže da su sva pravna lica i subjekti koji su aktivni, obavezni da Poreskoj upravi podnesu izveštaj krajem meseca o elementima bruto zarade, ta evidencija je raspoloživa i to koristi statistika.

KOMENTARIŠI