Transplantirani su dva srca, dve jetre i četiri bubrega. Kako kažu lekari, pacijenti se, a među njima je i jedno dete koje je dobilo novi bubreg, oporavljaju. Mladić koji je novu jetru dobio pre mesec dana govorio je za RTS.

Nebojša Pospišil srce je čekao osam godina. Ljiljani, majci dvoje dece, stiglo je u poslednjem času. Oporavljaju se, kao i 38-ogodišnji Mladen iz Požarevca koji je novu jetru dobio nedavno.

Nebojša Pospišil srce je čekao osam godina. Ljiljani, majci dvoje dece, stiglo je u poslednjem času. Oporavljaju se, kao i 38-ogodišnji Mladen iz Požarevca koji je novu jetru dobio nedavno.

“Danas je tačno mesec dana od kako su me pozvali iz tima za transplantaciju, generalno fantastično se osećam, i trenutno sam potpuno zdrav čovek. Imam više volje za životom, i drugačije se i fizički i psihički osećam”, kaže Mladen.

Izašao je iz bolnice pre petnaestak dana, a već se ugojio šest kilograma, i rezultati krvne slike su idealni, tako da može da planira budućnost.

Mladen kaže da mu je želja da ponovo počne da radi, da putuje.

“Sada toliko stvari želim da uradim posle transplatacije, postoji spisak”, kaže Mladen.

“Čekali smo pet godina, iz petog puta je dobio organ, bili smo u šoku, to je bio jedini način da on bude zdrav i da nas troje funkcionišemo kao porodica, da planiramo svašta nešto za budućnost i to nam se ostvarilo. Razgovarali smo o tome da imamo troje dece, tako da u narednom periodu će nam se i to ostvariti”, kaže Tamara, Mladenova supruga.

Iako je njihov sin dobio možda najvažniju životnu bitku, u ovoj porodici sada se nadaju još jednoj transplantaciji.

“Iako sam i ja u programu za transplantaciju srca, meni je najvažnije bilo njegovo zdravlje i njegov život, budućnost, jer mi smo već proživeli, a on tek treba”, kaže Zoran, Mladenov otac.

“Sada tek postajemo svesni onoga šta smo dobili zahvaljujući humanim ljudima, zahvaljujući donorima”, kaže majka Ljiljana.

U nedelji za nama u Srbiji je bilo osam transplantacija.

“Trend je takav da možemo da budemo optimisti, u poslednjih mesec i po dana dramatičan je porast transplantacija, veliki broj ljudi kojima je pomognuto, većina je dobro, već su otišli kući”, kaže direktor “Klinike za kardiohirurgiju KCS-a” Svetozar Putnik

U nedelji pred nama važan sastanak za razvoj programa transplantacije. Posle pauze od pet godina Srbija će nastaviti razgovore za prijem u organizaciju “Eurotransplant”. Čini je osam zemalja, a članstvo bi značilo brži dolazak do transplantacija za pacijente kojima su novi organi hitno neophodni.

Video prilog RTS-a pogledajte OVDE

KOMENTARIŠI