U skladu sa aktuelnom epizootiološkom situacijom u Republici Srbiji, obaveštava se stanovništvo da se u susednoj Republici Rumuniji zarazna bolest svinja AFRIČKA KUGA SVINjA širi progresivno.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna bolest domaćih i divljih svinja. Obolevaju sve kategorije i sva obolela grla uginjavaju. Bolest počinje iznenadnim uginućem, sa simptomima: gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena, krvarenja po koži (uši, njuška, rep, stomak), krvava dijareja, pobačaji, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim životinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih životinja, konfiskatima od zaklanih svinja, glodarima, insektima.

Preventivne mere su: ne hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja, sprečiti svaki kontakt sa divljim svinjama, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama (lovci) moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, postavljanje dez barijera na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje, neškodljivo uklanjanje leševa.

Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i za druge vrste životinja.

Afrička kuga svinja se NE LEČI I NE POSTOJI VAKCINA.

U slučaju pojave ove zaraze sprovodi se mera UBIJANjA SVIH SVINjA NA GAZDINSTVU.

O ovoj bolesti i o načinima sprečavanja pojave možete se informisati na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

KOMENTARIŠI