Foto: Pixabay // ilustracija

Natprosečno visokim temperaturama mnogi su se obradovali. Ipak prolećne temperature u februaru smetaju i zdravima i hroničnim pacijentima. Mnogi se ovih dana žale na nesanicu, malaksalost, nervozu, oscilacije u krvnom pritisku, ali je bilo i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kardiolog Predrag Mitrović kaže da su u Urgentnom centru tokom noći imali veliki broj pacijenata, kao i da ovo vreme definitivno utiče na naš organizam.

“Koliko god da je prijatno kada je toplo, kada možemo da se šetamo na Adi ili bilo gde, u svakom slučaju 20 stepeni sada i 20 stepeni u avgustu nije isto zato što kompletna postavka prirodnih parametara nije ista, ni sunčevi zraci ne padaju pod istim uglom, vlažnost nije ista i ovo vreme je za nas nezdravo. Mi uživamo u vremenu, međutim nezdravo je”, ističe Marković.

Objašnjava da se dešavaju varijacije krvnog pritiska, kao i da pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom ne mogu da lako da ga kontrolišu lekovima, već se obraćaju lekarima da im se terapija trenutno promeni dok se ne ustali vreme.

“Ono što pritisak koji varira prouzrokuje su nova kardiološka oboljenja, pojavljuju se akutni infarkti miokarda, mnogo češći anginozni napadi dakle cela ta brzina pojave koronarnih poremećaja je mnogo veća nego kada bu uslovi bili normalni”, dodaje Marković.

Pored kardioloških i neuroloških problema, pojavile su se i alergije.

“Kao što vidite priroda je počela ponovo da cveta, trava je krenula kao da je proleće, javljaju se poleni i sada kreću ponovo alergijske rekacije tako da pacijenti moraju da uzimaju terapije kao da je proleće i sve to opet povlači neke druge poremećaje”, ističe Marković.

Zdravi se žale na nesanicu i malaksalost.

“Kada je reč o nesanici to je teško rešiti, neki pribegavaju nekim medikamentima i prirodnim preparatima. U svakom slučaju treba se izlovati, sedeti u zatvorenoj prostoriji i izbegavati ono što mi radimo često, a to je otvaranje prozora kada spavamo kada je toplo napolju i tokom dana, jer time puštamo sve te promene koje su napolju u našu sobu koja ima neku svoju mikroklimu koja nam odgovara”, zaključuje Marković.

KOMENTARIŠI