PRONAĐI ME! Treći dan potrage, šta se novo saznalo

PRONAĐI ME! Treći dan potrage, šta se novo saznalo

Foto: pronadjime,mup,gov,rs

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativni rad radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta. Devojčica je nestala u utorak, u naselju Banjsko polje kod Bora.

Isteklo je 48 časova od momenta kada je nestanak Danke Ilić policiji prijavila njena majka.

Danas je u Banjskom polju mnogo mirnije, s obzirom na to da tokom jučerašnjeg dana novinarske ekipe nisu mogle da uđu u ovo naselje.

Policije je u blizini kuće, odnosno dvorišta u kojem je Danka bila sa majkom i bratom mnogo manje. Tu je jedna policijska patrola, ali i brojni predstavnici javno komunalnih preduzeća iz Bora koji raščišćavaju teren dvorišta.

Ekipa RTS-a je videla nekoliko manjih građevinskih mašina koje, kako je rečeno, treba da raščiste i dvorište i teren oko kuće od raznog šiblja, drveća kako ne bi prevideli eventualno neki trag.

Ovo, inače prigradsko naselje u Boru, ima oko hiljadu stanovnika. Neki koji i ne žive više tu došli su kako bi otvorili vrata policiji.

Na mesto nestanka dvogodišnje Danke došao je bager koji raščišćava deo oko kuće.

Oko kuće su postavljeni i šatori. Policija blokira prilaz kući, a tu su i vatrogasno-spasilačke ekipe.

Policija ispituje komšije i sve osobe iz okruženja porodice koje bi mogle da daju podatke od značaja za istragu.

Miloš i Ivana Ilić, roditelji nestale devojčice Danke, od kako je krenula potraga nalaze se u policiji i ispituju se o svim okolnostima nestanka.

Juče se na društvenim mrežama pojavio i snimak sa kamere jedne obližnje kuće koja je jedina imala video nadzor u selu. Ono što je vlasnica ove kuće juče za medije izjavljivala jeste da je u 13:10 kamera zabeležila majku koja je u automobilu prošla zajedno sa decom, a samo pet minuta kasnije iz suprotnog pravca prošao je i automobil Punto koji se mogao videti na tom snimku sa kragujevačkim tablicama. Pra minuta nakon toga prošao je i Dankin otac, a zatim i policija.

Ono što se provlači juče i danas po društvenim mrežama u komentarima je “odakle vozilo sa kragujevačkim tablicama u ovom naselju, s obzirom da je mesto odakle je Danka nestala vrlo blizu kuće koja ima video nadzor. Svega par stotina metara vodi put ka rubu naselja gde se pojata gde je Danka nestala nalazi. Nije bilo razloga da neko vozilo ide u pravcu rubnog dela naselja gde više nema kuća i ovaj deo naselja neko je morao da dođe namenski“, navodi se između ostalog u komentarima na mrežama.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Foto: Amber Alert / MTT

Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

Prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME!

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribucija informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

KOMENTARIŠI