Protest poljoprivrednika na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca

Protest poljoprivrednika na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca

Foto: Urban City / B.P.

Poljoprivrednici iz Udruženja “Stig”, ponovo su se okupili sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Poljoprivrednici iz Udruženja “Stig”, ponovo su se okupili sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca, jer usvajanjem Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu Vlada nije ispunila dogovor potpisan sa poljoprivrednicima u maju ove godine.

Poljoprivrednici kažu da se osećaju iznevereno i traže ono što im je kažu obećano.

Potpisano je da subvencije u 2024. godini budu 18.000 po hektaru a u zakonu stoji 12.000. Dogovoreno je da naftu kupuju bez akcize, a sada će im refundirati u određenom vremenskom roku.

Najveći problem su veliki poremećaji na tržištu zbog čega su kukuruz prodavali za 13.5 dinara po kilogramu, a prošle godine cena je bila 36.

Po aktuelnim cenama, da bi kupili 100 litara nafte moraju da prodaju tonu i po kukuruza. Da bi posejali hektar kukuruza morali su da ulože 160.000 dinara i uprkos dobrom prinosu, zaradili su tek 1000 evra po hektaru.

To je neodrživo smatra Nedeljko Savić, predsednik Udruženja “Stig”.

“Tražili smo da se uredi tržište, da se izbace monopoli, da dobijemo bolje cene. Tražimo ono što je potpisano, da bude ispunjeno od slova do slova, jer mi smo se sklonili sa ulice, napravili smo kompromis i mi i Vlada i samo tražimo da se to ispuni”, poručio je Savić.

KOMENTARIŠI