Epidemija gripa prijavljena je na teritoriji Grada Beograda i u tri okruga u Srbiji – Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu. Prva žrtva ovogodišnjeg sezonskog gripa u Braničevskom okrugu je jedan pacijent (62) iz Požarevca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, virus je iz ove nedelje prešao iz niskog u srednji nivo aktivnosti, a za za samo jednu sedmicu prijavljeno je 14.000 osoba sa simptomima oboljenja sličnih gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, trend porasta broja pacijenata beleži se u svim regionima zemlje, ali se zbog raspusta iduće sedmice očekuje smanjenje ili bar stagnacija u broju prijavljenih slučajeva.

U Beogradu je sa nedelju dana registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiološki prag je hiljadu slučajeva nedeljno.

Epidemiološka situacija u Srbiji slčna je kao i u većem delu Evrope gde su u opticaju tri tipa virusa – tib B “vitorija” i dva tipa A – H1N1 i H3N2, a svi se nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine, navode “Večernje novosti”.

Do sada su prijavljena 352 slučaja teške respiratorne infekcije koja je zahteva hospitalizaciju, potvrđeno je u Institutu “Batut”.

1 KOMENTAR

  1. Moj tata je juce zvanicno preminuo od virusa gripa h1n1.75 godina,za tri dana ga je pokosio.Pravu terapiju nemaju da daju,cak smo i kupovali sami lekove,ali nazalost pomogli nisu.Inace interno i konorarno je prepuno ljudi koji su na samrti.Decko koji je 70to godiste je preminuo istog dana kada i moj tata od istog virusa gripa.

KOMENTARIŠI