Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja

Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja

Foto: Urban City // arhiva

U fabrici “Fijat Krajsler automobili” u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji. Oni su namenjeni za takozvane “kreš” testove i ostala ispitivanja. Uskoro će prvi modeli biti testirani i na ulicama Kragujevca.

Kako je za RTS nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja – takozvani “kreš” testovi vrše se u inostranstvu.

Đorđević kaže da je, kada je testiran model “fijat 500L” pred početak serijske proizvodnje, oko 200 primeraka napravljeno samo za ispitivanje.

“Svaki od tih modela mora da prođe opsežna testiranja – sigurnosna ispitivanja, bočne udare… Svaki od njih treba na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran”, naveo je Đorđević.

Uskoro novi model i na ulicama Kragujevca

Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko bude sledio dosadašnju praksu “Fijatovih” modela.

Kada je testiran stariji brat, “fijat 500L”, on je zaštićen, u maskirnoj foliji vožen ulicama grada, ali i Šumadije, u jednom delu testova.

Đorđević očekuje da će tako biti i sa novim električnim automobilom.

KOMENTARIŠI