Zaposleni u “Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac” d.o.o. najavljuju 21. septembra štrajk tražeći ostavku direktora Daneta Hrkalovića i članova Skupštine tog preduzeća koje optužuju za zloupotrebu položaja i nesavesno trošenje sredstava preduzeća.

Pored neopozive ostavke direktora Hrkalovića, koji je otac nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, štrajkači traže ostavku predsednika Skupštine Dragana Ignjatovića, kao i članova Ljubiše Stoilković, Vesne Ljubisavljević i Dragane Urošević.

Razlozi za ovakav potez zaposlenih su višestruki jer postoji osnovana sumnja da je direktor Hrkalović u više navrata zloupotrebio položaj kao odgovorno lice čime je naneo ogromnu štetu “PSSS Požarevac”, navodi se u dokumentu štrajkačkog odbora.

Blokada računa firme i nečinjenje da se isti odblokiraju, prethodno odbijanje direktora da se dogovori da u više mesečnih rata bude isplaćen dug izvršnom poveriocu, svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju, nenamensko trošenje sredstava, neizjavljivanje žalbe i neutuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda – samo su neke od optužbi koje zaposleni iznose na račun direktora Hrkalovića.

Upozoravaju, takođe, da su “sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa za naknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću, kao što su isplaćeni topli obroci, regresi i prekovremeni rad, iako zakon o radu kaže da je moguća samo isplata osnovne zarade”.

Štrajkači su prethodno 10. septembra organizovali štrajk upozorenja i pošto njihovi zahtevi nisu ispunjeni za 21. Septembar najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva. Štajk će, kako su naveli, biti u radno vreme od 7.30 do 15.30 časova.

PSS Požarevac je regionalna poljoprivredna služba koja pokriva osam opština Braničevskog okruga sa 160.000 hektara obradivih površina. U njoj je zaposleno 16 radnika od kojih je devet sa visokom stručnom spremom.

Stručna služba PSS Požarevac angažovana je na kontroli kvaliteta i kvantiteta zrnastih proizvoda, kontroli plodnosti zemljišta, stočne hrane, mleka, brašna i proizvoda od brašna, kontroli zdravstvenog stanja sadnog i semenskog materijala.

Prema ovlašćenju Ministarstva poljoprivredne službe organizuju baze podataka, edukativne aktivnosti, kao što su seminari i izdavanje stručnih publikacija, a obavljaju i savetodavno-konsultanske poslove.

Strajkački odbor PSSS Požarevac

KOMENTARIŠI