Punjenje sistema počelo je 15. septembra, a probe bi mogle da se urade već krajem septembra.

Proizvodnja električne energije od početka ove godine u Termoelektrani „Kostolac A“ je
stabilna i na nivou plana. Ovaj energetski objekat kostolačkog ogranka EPS-a u prvih osam meseci isporučio je elektroenergetskom sistemu Srbije malo više od jedne milijarde kilovat-sati.

Blok 2, snažniji blok u TE „Kostolac A“, čija snaga iznosi 210 MW, proizveo je do kraja avgusta 669 miliona kWh. Blok 1, koji se svrstava među najdugovečnije i najpouzdanije termokapacitete u EPS-u, ostvario je u istom periodu proizvodni učinak od 337 miliona kilovat-sati.

Objašnjavajući proizvodne rezultate, Vladimir Despotović, glavni inženjer proizvodnje TE „Kostolac A“, naglasio je da se uz ostvarivanje proizvodnih zadataka vrše i pripreme za predstojeću grejnu sezonu i isporuku toplotne energije kojom se snabdevaju Požarevac, Kostolac i okolna naselja.

VLADIMIR DESPOTOVIĆ, Foto: Energija Kostolac

– U toku su radovi na remontu izmenjivačko- pumpne stanice za grejanje. Trenutno imamo i sitnije intervencije na turbo generatoru, ali očekujemo da ih do polovine oktobra i
zvaničnog početka grejne sezone otklonimo. Na blokovima 1 i 2 u Termoelektrani „Kostolac A“, ove godine rađeni su kapitalni remonti na turbo generatoru i sada su ostale sitnice da se dorade. Punjenje sistema počelo je 15. septembra, a probe bi mogle da se urade već krajem septembra. Mi smo dobili zahtev JP „Toplifikacija“ da i njima prilikom dopune sistema isporučimo veću količinu vode, kako bi locirali i sanirali curenja koja imaju u delu sistema grejanja kod Opšte bolnice u Požarevcu. U svakom slučaju, očekujemo da grejna sezona počne na vreme i bez problema – istakao je Despotović.

KOMENTARIŠI