Spiskovi sa imenima 114 ljudi, koliko ih je proglašeno za “prekobrojne” u javnom sektoru Požarevca, biće sačinjeni do 7. decembra.

Najviše otkaza će, saznajemo, biti uručeno u JKP “Vodovod i kanalizacija” – 57, zatim u JKP “Komunalne službe” – 33, te po deset u “Toplifikaciji” i “Ljubičevu”, osam u “Parking servisu”. Što se tiče javnih ustanova, u biblioteci “Ilija M. Petrović” višak je četvoro, u Centru za kulturu troje, u Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu po jedan zaposleni.

“Još nisu poznati jasni kriterijumi po kojima će direktori praviti spiskove, ali je izvesno da oni Skupštini grada moraju biti predati do 7. decembra, zajedno sa novom sistematizacijom. Lakše je tamo gde je višak mali, jer se to može rešiti odlascima u penziju, ali će problema biti u većim preduzećima, poput “Vodovoda” – procenjuje predsednik GO Sindikata komunalno-stambenih delatnosti Srbije Boban Martinović, ističući i to da nije jasno kako je Požarevcu “razrezano” da može da ima 1.095 zaposlenih u javnom sektoru, s obzirom na to da se gradovi i opštine razlikuju, pa bi za svaku lokalnu samoupravu trebalo praviti posebne, primerene računice.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Bane Spasović, u postupku racionalizacije javnog sektora će se najpre evidentirati oni koji dobrovoljno žele da odu, a onda će biti sačinjavani spiskovi tehnoloških viškova. Za njih će se, potom, sačiniti socijalni program koji će voditi računa i o tome da li se neko nalazi u socijalno zaštićenim grupama.

OTPREMNINE

Otpremnine otpuštenim radnicima neće biti isplaćivane iz gradskog budžeta, već od sredstava preduzeća i ustanova u kojima su oni bili zaposleni. Na primer, u “Vodovodu” je višak 57 ljudi, pa će za ovu vrstu isplate biti potrebno oko 40 miliona dinara, što je za komunalno preduzeće poprilična suma – smatra sindikalac Martinović.

KOMENTARIŠI