Radionica o nematerijalnom kulturnom nasleđu održana u Požarevcu

Radionica o nematerijalnom kulturnom nasleđu održana u Požarevcu

U organizaciji Etnološko – antropološkog društva Srbije i Narodnog muzeja u Požarevcu 27. avgusta 2021. godine u Svečanom salonu Skupštine grada Požarevca održana je interaktivna radionica pod nazivom „Širenje znanja, veština i iskustava u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa u primeni UNESCO -ve konvencije o zaštiti nematerijalnog nasleđa ka lokalnim institucijama i zajednicama“.

Usvajanjem Zakona o potvrđivanju Konvencije u maju 2010. godine Republika Srbija je započela njenu implementaciju formiranjem mreže stručnih tela i usvajanjem propisa koji obezbeđuju zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na svojoj teritoriji.

Nacionalni komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa formiran je 2012. godine kao stručno telo Ministarstva kulture i informisanja, a među osnovnim zadacima Komiteta je usvajanje predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i predloga kojima Srbija kandiduje elemente za upis na liste Uneska. Komisija za upis elemenata u Nacionalni registar zadužena je za ocenjivanje predloga za upis u Nacionalni registar nasleđa i njihovo prosleđivanje Nacionalnom komitetu za nematerijalno kulturno nasleđe.

Govoreći o značaju kulture jednog naroda radionicu je svečano otvorila Marija Vlajović, pomoćnik gradonačelnika za turizam. U radu radionice učestvovali su Nebojša Bradić, reditelj, Svetlana Spajić, izvođač tradicionalnih pesama, dr Miloš Matić, predsednik Komisije za upis elemenata na Nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa Srbije, Danijela Filipović iz Centra za nkn Etnografskog muzeja, dr Marko Stojanović iz Etnografskog muzeja i Danica Đokić, muzejski savetnik, etnolog Narodnog muzeja u Požarevcu.
Svečani deo otvaranja radionice upotpunila je ženska pevačka grupa Gradskog ansambla narodnih igara i pesama Požarevac – „GANIP“.

KOMENTARIŠI