Foto: Urban City // arhiva

Menadžment “Fijatove” fabrike u Kragujevcu, započeo je razgovore sa oko 2.000 zaposlenih u toj fabrici.

Kako je RTS-u potvrđeno u Samostalnom sindikatu, zbog obustave proizvodnje, radnicima je ponuđeno da u naredne dve godine rade u nekoj od fabrika “Stelantisove” grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Nemačkoj, a druga opcija je, kako tvrde u sindikatu, otpuštanje.

U Samostalnom sindikatu kažu da se nikada neće složiti sa tim namerama i traže da se radnicima, za čijim je radom privremeno prestala potreba, ponudi opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer “Fijat” izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

“Da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da ‘dobrovoljno’ prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi”, navode u sindikatu.

Takođe, traže da se radnicima, koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponude stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

Sindikat poziva radnike da pre izjašnjavanja zatraže od “Fijata” formalnu ponudu, jer dobijeni papir to nije.

“Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca”, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata “Fijat Krajsler automobili Srbija”.

Početkom februara tridesetak radnika je otišlo u fabriku u Slovačkoj.

KOMENTARIŠI