Rafovi sa šećerom prazni, traži se “kilo” više

Rafovi sa šećerom prazni, traži se “kilo” više

Foto: Urban City

Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera i do četvrtka intervenisati na tržištu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Rafovi sa šećerom ovih dana su prazni, iako redovno stiže u prodavnice. Pakovanja od kilogram, čija je cena zamrznuta Uredbom, razgrabe se odmah, jer jeftiniji šećer pokupuju oni koji ga koriste u proizvodnji.

Cena kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma ograničena je Uredbom Vlade o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, pa ukoliko se i nađe u prodavnicama najčešće košta između 80 i 90 dinara.

Većih pakovanja ima, ali ona po kilogramu koštaju znatno više, neki put skoro duplo jer njihove cene nisu ograničene uredbom.

Šećera nema ni za kafu, a kamoli za džem – zbog čije je sezone kuvanja, kažu trgovci, povećana tražnja. Podsećaju i da nemaju pravo da kupcima ograniče količine.

“Beležimo izuzetno veliku tražnju za kristal šećerom. Ona je u prve tri nedelje maja duplo viša u odnosu na maj prošle godine. Mi kupce pozivamo na odgovornost, kao i na solidarnost”, kaže Milica Popović iz kompanije “Delez Srbija”.

Da velike količine šećera po nižoj ceni, u dogovoru sa poslovođama, kupuju pčelari i drugi kojima šećer treba u proizvodnji, objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručuje da će Vlada intervenisati na tržištu.

“Od danas ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer, intervenisaćemo sa dodatnim količinama šećera, jer njega ima. Razgovarali smo sa predstavnicima obe šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu. Do četvrtka ćemo intervenisati sa 260 tona i rešavamo problem”, poručuje predsednik Vučić.

Privremene nestašice šećera do kraja nedelje više ne bi trebalo da bude.

KOMENTARIŠI