Foto: Urban City / B.P.

Grad Požarevac kroz projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, sprovodi mere „Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“. Partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca.

Aktivnosti su započete 1. oktobra 2019. godine i trajaće do kraja 2020. godine, a vrednost mera „Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“ je 150.000,00 evra.

Glavni cilj jeste stvaranje pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu i romsko preduzetništvo kroz zapošljavanje Roma i Romkinja, povratnika na osnovu sporazuma o Readmisiji, osoba sa invaliditetom, mladih osoba iz ruralnih sredina, osoba izostavljenih sa tržišta rada i osoba iz socijalno ugroženih i ranjivih grupa.

,,Ovim putem želimo da podsetimo da su u okviru ovog projekta raspisana dva javna poziva – za izbor i dodelu subvencija preduzetnicima, mikro i malim preduzećima i javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Oba javna poziva raspisana su 28. januara 2020. godine i otvorena su do 18.2.2020. godine.

Ohrabljujemo zainteresovane privrednike i nezaposlena lica da se prijave za ovakvu vrstu subvencija. Svaka pomoć pri konkurisanju je obezbeđena od strane članova Projektnog tima. Pomoć se može dobiti i od zaposlenih u Udruženju Roma braničevskog okruga, kao i u prostorijama Gradske opštine Kostolac i prostorijama Kancelarije za romska pitanja u Kostolcu. Uslovi i visina sredstava koja se dodeljuju su jasno iskazani u samim javnim pozivima, ali nije na odmet istaći da će se sredstva koristiti za finansiranje nabavke opreme/mašine za najmanje 10 pravnih lica u pojedinačnim iznosima do 5.000 eura, dok će se sredstva za započinjanje poslovanja koristiti za nabavku opreme/mašine radi ostvarenja poslovnih planova za najmanje 10 fizičkih lica u pojedinačnim iznosima do 6.000 eura,, rekla je Danijela Tufegdžić, članica Projektnog tima i savetnica u Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Požarevac.

Projekat Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale
Zusammenarbeit (GIZ), u saradnji sa Kabinetom potpredsednice Vlade Republike Srbije kao predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine

KOMENTARIŠI