Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je radove na rekonstrukciji pruge Požarevac–Majdanpek i najavila da će ta pruga u dužini od 90 kilometara ponovo oživeti od 21. novembra, kada će biti puštena u saobraćaj.

Mihajlovićeva se sa predstavnicima medija provozala šinskim vozilom ‘Kalimero’ duž dva kilometra trase u blizini železničke stanice Požarevac, gde je prosečna brzina bila svega 10 kilometara na sat.

Foto: Grad Požarevac

Mihajlovićeva je rekla da će putnički vozovi na toj pruzi posle rekonstrukcije moći da saobraćaju prosečnom brzinom od od 80 kilometara na sat.

“Ovde uopšte ne funkcioniše putnički saobraćaj već pet godina, već samo teretni i to nedovoljno”, rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Istakla je da je ta pruga od izuzetnog značaja za privredu i razvoj tog dela Srbije.

Inače, železničari u Srbiji danas obeležavaju i slavu sveti Car Konstantin i carica Jelena, jer je toga dana 1889. godine država Srbija preuzela upravljanje nad srpskim železnicama i Mihajlovićeva je prisustvovala sečenju slavskog kolača.

Foto: Grad Požarevac

Infrastruktura železnice Srbije je 21. maja počela rekonstrukciju regionalne pruge Požarevac–Majdanpek, u dužini od 90,2 kilometara i remontom pruge biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja između Požarevca i Majdanpeka, a vreme putovanja sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta.

Ministarka je zahvalila železničarima što su uspeli da sačuvaju železnicu uprkos teškim trenucima.

“Ovde ćemo podići brzinu na 80 kilometara na sat, zatim na pruzi Beograd–Budimpešta ćemo imati 200 kilometara na sat, a nadamo se i na delu od Beograda ka Nišu. Da ne postoji pruga na kojoj se ne ide u proseku 80, 100 i 110 kilometara na sat”, navela je.

Ulaganja u železnicu

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija još 1882. godne imala prvu prugu kod Majdanpeka, iako je zvanično prva pruga koja je puštena u saobraćaj bila pruga Beograd–Niš 1884.

“Železnica je 2014. bila u rasulu. Ovu prugu radimo iz sopstvenih sredstava sa našim zaposlenima i materijalima sa Koridora 10, ubeđena sam da možemo i na drugim regionalnim prugama tako da radimo, rekla je ministarka.

Foto: Grad Požarevac

Na pitanje koliko je urađeno u prethodnih godinu dana pošto će vlada krajem juna obeležiti godinu dana rada, Mihajlovićeva je kazala da se radilo na rekonstrukciji oko 250 kilometara pruga, kao i da se radilo na ulaganju u železnicu čiji su projekti ukupno vredni šest milijardi evra.

Napomenula je da su projekti u saobraćajnoj infrastrukturi ukupno vredni 16 milijardi evra.

“Srbija ove godine završava svoj Koridor 10, puštamo deo Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, počinjemo da gradimo Preljina–Požega, pokrećemo projekat za auto-put Beograd–Sarajevo i drugo. Naš plan je da Požarevac povežemo brzom saobraćajnicom ili auto-putem od 17 kilometara i radi se potrebna dokumentacija i radovi se očekuju sledeće godine. Zatim rekonstrukcija 164 kilometra Đerdapske magistrale od Požarevca do Kladova i očekujemo da završimo dokumentaciju do sredine sledeće godine i onda da krenemo u rekonstrukciju”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje da je projekat putnog “Koridora Istok” koji treba auto-putem da poveže istočnu Srbiju najteža investicija i da CIP radi na projektnoj dokumetnaciji i da tek treba da se pronađe način za finansiranje.

Foto: Grad Požarevac

Konkurs za nove otpravnike vozova

V. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić je rekao da su objavili konkurs za prijem 25 novih otpravnika vozova koji će raditi na toj pruzi.

Rekao je da je objavljen i tender za rekonstrukciju pruge Jajinci–Mala Krsna čija je vrednost 40 milona evra i 10 miliona evra za rekonstrukciju stanice u Maloj Krsni, što će biti finansirano sredstvima EBRD-a.

Jevtić je zahvalio vladi što ulaže u srpske pruge i naglasio da će ove godine biti remontovano više od 250 kilometara regionalnih pruga, kao i da će do kraja avgusta biti završena pruga od Šapca do Brasine kod Loznice odnosno granice sa Republikom Srpskom.

On je istakao da je pruga Požarevac–Majdanpek veoma značajna za razvoj Luke Prahovo, Železaru Smederevo, RTB-a Bor i drugo.

Prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti Požarevca i Majdanpeka i načelnici Braničevskog i Borskog okruga, koji su naglasili da će oživljavanje te pruge doprineti razvoju istočne Srbije.

Zbog lošeg stanja pruge, putnički vozovi između Požarevca i Majdanpeka već pet godina ne saobraćaju, a poslednji put su prošli tom trasom 20. juna 2013.

Tom prugom u proseku dnevno prođe svega par teretnih vozova i 90 kilometara prođu za četiri sata.

Rok za završetak radova je 180 dana, a vrednost posla je oko 30 miliona evra.

Koji radovi se vrše na pruzi?

Pruga Požarevac–Majdanpek je u izuzetno lošem stanju, zbog čega je na 50 kilometara ove pruge brzina vozova danas samo 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara svega 50 kilometara na sat.

Remont pruge Požarevac–Majdanpek radi se u okviru tekućeg održavanja. Koriste se materijali skinuti prilikom remontra pruge sa koridora.

Reč je o veoma važnoj železničkoj saobaćajnici za srpsku privredu zbog Luke Prahovo, RTB -a Bor, Železare Smederevo, rudnika Majdanpek, Kaone i Kostolca.

Nosivost pruge biće povećana sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

Radovima će biti obuhvaćena zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

Infrastruktura železnice Srbije remont pruge izvodi sopstvenom mehanizacijom i kadrovima.

Pruga je jednokoloseča, a izgrađena je 1938. godine i do danas su remontovane samo pojedine deonice u dužini od 40 kilometara i to još 1991. godine.

Najteža deonica je Požarevac–Babušinac duga osam kilometara, na kojoj se nalazi tunel dugačak 975 metara, u kojem će takođe biti rekonstruisan kolosek.

KOMENTARIŠI