PODELI
Naporna remontna sezona, Foto: Energija Kostolac

Ekstremno visoke temperature koje su trajale duže od mesec i po proteklog leta, otežale su i ovako težak posao rudara ali nisu uticale na ostvarenje proizvodnje i sprovođenje drugih, planiranih radnih aktivnosti.

Na 120 metara ispod nivoa Dunava, na Površinskom kopu „Drmno“ i ljude i mašine nemilosrdno je grejalo sunce, ali to nije sprečilo rudare da ispune sve zadatke.

Kako kaže naš sagovornik, Zoran Stojković, upravnik sektora mašinskog održavanja, ovogodišnji remonti mehanizacije protiču u znaku aktuelne epidemiološke situacije, otežano dodatno kadrovskim problemima, odn. nedostatkom određenih kadrova, kao i otežanom meteorološkom situacijom koja je bila aktuelna u prolećnim danima, gde je bilo dosta padavina, a zatim žarko leto sa visokim temperaturama, koje su dodatno otežavale remonte.

Zoran Stojković, Foto: A.K.
-Krajem aprila i početkom maja počelo se sa popravkom prvog BTO sistema, nekon čega je usledio remont ugljenog sistema, kao najvažnija akcija podizanja pogonske spremnosti mašina, naglasio je Stojković.
Remont osnovne rudarske mehanizacije i opreme koja je angažovana na iskopavanju uglja na Površinskom kopu „Drmno“ počeo je krajem maja i trajao je do 23. juna.

Planom remontnih aktivnosti obuhvaćena su tri bagera: „SchRs 800“, „SRs 400“ i „SRs 470“ i četiri samohodna transportera sa utovarnim kolicima. Pored njih, remontovano obuhvata i 10 transportera sa gumenom trakom u ukupnoj dužini oko 10 kilometara.

Foto: Energija Kostolac

Podsećamo da se dnevno se na kopu „Drmno“ iskopa i više od 30.000 tona uglja koji se uglavnom isporučuje kostolačkim termoelektranama za proizvodnju električne energije. Rudari Površinskog kopa „Drmno“ u avgustu su iskopali 913.935 tona uglja.

U Ogranku TE-KO „Kostolac“ preduzimaju se sve propisane mere zaštite i zdravlja radnika na radu pri ekstremnim vrućinama. Na svakoj mašini su aparati za vodu, klimatizovane su prostorije na mašinama, a obezbeđena su i letnja radna odela za zaposlene. Na kopu „Drmno“ radi ambulanta, tu su dva sanitetska vozila a obezbeđeno je i dežurstvo medicinskog osoblja u toku radnog vremena koje je spremno da u svakom trenutku pruži pomoć u slučaju da je nekom od zaposlenih potrebna medicinska pomoć.

KOMENTARIŠI