Remontna sezona TE „Kostolac B”: Ulaganje u zaštitu životne sredine

Remontna sezona TE „Kostolac B”: Ulaganje u zaštitu životne sredine

Foto: Energija Kostolac

Na bloku B1 već su ugrađene primarne mere za redukciju emisije azotnih oksida.

U sklopu predstojećeg remonta u TE „Kostolac B”, na bloku B2 biće primenjene primarne i sekundarne mere za redukciju azotnih jedinjenja, koje će u znatnoj meri uticati na smanjenje emisije ovih gasova. Energetika podrazumeva proizvodnju električne energije i maksimalnu zaštitu životne sredine, što zahteva i modernizaciju svih segmenata postrojenja.

− Ovogodišnji remont na bloku B2 trajaće 165 radnih dana. Predviđeno je da blok uđe u remont 1. jula. U okviru svih zahvata koji će biti urađeni, posebno se izdvaja ugradnja primarnih i sekundarnih mera za redukciju emisije azotnih oksida. Radi se o izuzetno složenom tehničkom zahvatu koji je zahtevao brižljivo planiranje − rekao Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“.

Na bloku B1 u ovoj elektrani već su ugrađene primarne mere za redukciju emisije azotnih oksida.

Foto: Energija Kostolac

− Na bloku B2 predstoji ove godine prvo implementacija primarnih mera, a zatim ugradnja sekundarnih mera za redukciju emisije azotnih oksida. Zbog velikog stepena tehničke složenosti, sekundarne mere će se izvesti u dve faze. U okviru sekundarnih mera imamo izgradnju novih objekata koja zahteva dodatne dozvole. Konkretno, biće izgrađen rezervoar za reagens, koje je obaveza investitora, a sva ostala instalacija od rezervoara prema kotlu je obaveza izvođača radova – kaže Ilić.

Imajući u vidu dozvole i vreme za koje treba da ih izdaju nadležna ministarstva, ove godine neće biti završeni sekundarni radovi.

− Završetak ugradnje sekundarnih mera biće 2020. godine, samim tim i garancijska ispitivanja, konačna, biće završena u 2020 godini. Ove godine biće završene primarne mere na bloku B2 i garancijska ispitivanja. Reč je o velikom projektu koji će značiti i znatno angažovanje kompanija koje se bave ovom vrstom posla – rekao je Ilić.

Na bloku B1 biće realizovan standardni remont u trajanju od 30 radnih dana, tako da se remont bloka B1 i B2 preklapaju oko 15 dana. Od izuzetnog značaja je preklapanje koje će trajati 15 dana, što omogućava da se obavi i remont zajedničkih postrojenja.
Pouzdanost rada blokova uvek zavisi od kvalitetno urađenih remonta. Visok stepen brige o postrojenjima omogućava da se broj neplaniranih zastoja svede na minimum, a planovi proizvodnje realizuju u celini.

Kompleksno na B2

Treba pomenuti da će ove godine na bloku B2 biti urađen kapitalni remont turbine.

− Posao je dobio „Dženeral elektrik“ i za to je potpisan ugovor. Veliki posao je i zamena dela međupregrejača 1, kao i zahvati u kotlu koji se rade na višim kotama. Aktivnosti su brojne, a poslovi složeni za ovaj remont na bloku B2. Sve to uslovljava da se remont radi sa visokim stepenom koordinacije svih angažovanih, i naših zaposlenih i izvođača radova. Potpisan je ovih dana i ugovor za opremu za napojne pumpe. Imamo i standardne zahvate koje ćemo uraditi u sklopu remonta na ovom bloku – rekao je Ilić.

KOMENTARIŠI