Prošle godine bilo je 63.000 posetilaca, ali je zbog epidemije koronavirusa Resavska pećina počela da radi umesto 1. aprila 8. maja, a izostali su i strani turisti i đačke ekskurzije.

Resavsku pećinu kod Despotovca, za koju speleolozi tvrde da je speleološki biser pod zemljom, ove godine je posetilo 40.000 turista, najviše u avgustu 19.000 turista, izjavila je danas Tanjugu, direktorica Javnog preduzeća “Resavska pećina” Ana Bogdanović.

“Najbrojniji su bili indivudualni posetioci, dok je poseta stranih turista i đačkih ekskurzija izostala i neće je biti ni u jesenjoj sezoni”, rekla je, Bogdanović.

Sadašnje stanje, poredeći ga sa stanjem iz prošlih godina i sa prošlim vremenima, nije na zadovoljavajućem nivou, ocenila je ona.

FOTO: URBAN CITY

Uz podsećanje da je Resavska pećina zaštićeni spomenik pirode spada u zaštićeno područje prve kategorije, odnosno prirodno dobro od nacionalnog značaja, Bogdanović je istakla da je zato i jedna od najpopularnijih atrakcija za turiste koji putuju kroz Srbiju.

Ona je dodala da je poseta Resavskoj pećini interesantna i van glavne turističke sezone, koja završava 31.oktobra, a da turisti uz Resavski pećinu posećuju i druge prirodne lepote ovog kraja Hidrokompleks Lisine, vodopad, srednjovekovni manastir “Manasija”, Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosti i lepote Gornje Resave.

FOTO: URBAN CITY

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetice je dostupno 800 matara. Od 2010. godine kao spomenik prirode je član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA.

Bogdanović je dodala da su “s obzirom na manju posetu turista u ovom periodu i lepo vreme, počeli radovi na sređivanju objekata i okruženja kod Resavske pećine i na Hidrokompleksu Lisine”.

FOTO: URBAN CITY

Planirano je saniranje, farbanje drvenog mobilijara na vodopadu i uređenje psristupne staze, zaštita i unapređenje stanja na oba zaštićena područja, precizirala je Bogdanović.

KOMENTARIŠI