Revakcinacija i na Sretenje

Revakcinacija i na Sretenje

Foto: B.P.

Na dan državnosti- Sretenje, koji se praznuje 15. i 16. februara, na punktovima za vakcinaciju građani će primati drugu dozu vakcine, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je za Tanjug rekao da će tokom dana odlučiti da li će se raditi vakcinacija prvom dozom.

“Druga doza treba da se primi nakon 21 dan od prve doze. Za praznik ćemo sigurno raditi revakcinaciju”, rekao je Đerlek. Upitan šta da rade oni građani koji su dobili prvu dozu i u međuvremenu saznali da su zaraženi virusom korona, on je rekao da se mora završiti lečenje kovid 19 i da mesec dana nakon toga može da se primi druga doza.

“Građani treba da znaju da to nema veze sa vakcinom. Oni su već bili zaraženi kada su vakcinisani, a simptomi su se ispoljili sedam do deset dana kasnije. Mesec dana nakon što završe lečenje mogu da prime drugu dozu. Ne slušajte gugl doktore i portale, ovo je stručno objašnjenje”, naveo je Đerlek.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da je poslednjih nekoliko dana broj novozaraženih osoba u blagom raste. Ona je apelovala na građane da se pridržavaju ličnih zaštitnih mera -maske, distanca, higijena ruku.

“I dalje treba poštovati sve mere zaštite koje će nas štiti. Naravno tu je i imunizacija, ali mora da se zna da nakon prve doze građani nisu zaštićeni. Potpuna zaštita stiče se tek nakon dobijene druge doze”, navela je ona.

KOMENTARIŠI