Vakcinu “sputnjik V” mogu da prime i najstariji građani

Vakcinu “sputnjik V” mogu da prime i najstariji građani

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže za RTS da je vakcina “sputnjik V” bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina. Popović ističe da je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju ruske vakcine.

Nenad Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Rusije, rekao je u Dnevniku RTS-a da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu “sputnjik V”.

“Vakcina ‘sputnjik V’ je bezbedna i mogu da je koriste svi građani stariji od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina”, istakao je Popović.

Navodi da su juče na sastanku u Ministarstvu zdravlja Rusije, gde su prisustvovali stručnjaci iz instituta “Gamalej” i drugih struktura, dobili sva razjašnjenja, sva zvanična pisma i dokumentaciju koja potvrđuje da su vakcine “sputnjik V” bezbedne za građane starije od 60 godina još od 25. decembra prošle godine i da mogu da se koriste odmah.

“Mi smo svu dokumentaciju prosledili nadležnima u Republici Srbiji i vrednim radom svih stručnjaka u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i stručnjaka u Torlaku, noćas su donesene sve dozvole kako bi vakcinu ‘sputnjik V’ od danas mogli koristiti svi građani stariji od 60 godina”, naveo je Popović.

“Siguran sam da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju sputnjika”

U Beograd danas stižu ruski stručnjaci, koji idu u Institut “Torlak” da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje vakcine “sputnjik”, čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza znači pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

Popović je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju, ali da je potrebno da se vide tehničke i tehnološke mogućnosti Instituta “Torlak”.

“Najvažnije je imati stručne ljude, to Srbija ima, ‘Torlak’ ima stručnjake”, ističe ministar.

Napominje da za drugu fazu proizvodnje to nije dovoljno i da je potrebno da se nabavi adekvatna oprema, koja danas nedostaje u svetu.

“Potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji, ali prvu fazu možemo da pokrenemo možda već za tri meseca. To ćemo znati posle današnjih i sutrašnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije”, kaže Popović.

Nada se da će Srbija uspeti za dva do tri meseca da vakcinu distribuira iz Torlaka, ne samo po Srbiji, nego i po celoj Evropi, a za devet do 10 meseci da će imati pun ciklus proizvodnje vakcine “sputnjik” u Srbiji.

“Mi smo, pored Rusije, jedina evropska zemlja koja bi proizvodila tu vakcinu”, navodi Popović.

“Nadam se da ćemo do kraja marta dobiti dva miliona vakcina”

Podseća da smo prvi u Evropi krenuli u pregovore sa Rusijom. “Vidite sada da i Nemačka i Austrija i Češka i druge zemlje žele da proizvode rusku vakcinu, ali Rusi su Srbiju stavili na prvo mesto”, ukazuje ministar.

Napominje da je Rusija čak i u dostavi vakcina Srbiju stavila na prvo mesto. “Nadam se da ćemo do kraja marta dobiti svu količinu od dva miliona vakcina”, kaže Popović.

“Nama su rekli decidirano da ćemo u svim dopremanjima vakcine biti na prvom mestu i po količinama i po vremenu”, ističe ministar.

KOMENTARIŠI