Foto: RIK // YouTube

Većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK) večeras je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova, i državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija “Srbija protiv nasilja”, uz tvrdnju da je reč o “fantomskim glasačima”.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao, tokom rasprave o zahtevu koalicije „Srbija protiv nasilja“ za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda, da RIK nije nadležan za raspisivanje izbora, a da će dopisi ministarstvima biti upućeni „radi otklanjanja u javnosti izražene sumnje da je izvršeno neko fiktivno prijavljivanje prebivališta i upisa birača u jedinstveni birački spisak“.

Dimitrijević je rekao da će od dva ministarstva RIK zatražiti da se proveri kada su birači, čije je pozive za glasanje u Beogradu dostavila „Srbija protiv nasilja“, upisani u birački spisak.

Rekao je je i da će u isto vreme biti upućen zahtev da se dostave informacije o broju upisanih birača u birački spisak po godinama, i informaciju da li svi birači „imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u pozivima za glasanje“, a da se za one koji nemaju efektivno prebivalište prijavljeno iz poziva za glasanje proveri gde im je sada efektivno prebivalište.

Član RIK Tanasije Marinković je rekao da je (neposrednim uvidom u birački spisak u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koje je SPN dostavila RIK uz zahtev za raspisivanje novih izbora za Skupštinu grada Beograda), „18. decembra utvrđeno da je 28 odsto fantomskih birača glasalo na ovim izborima“.

KOMENTARIŠI