Foto: B.P.

Predmet inspekcijskog nadzora su sve stambene zajednice na teritoriji Grada Požarevca koje se nisu registrovale do trenutka otpočinjanja inspekcijskog nadzora.

Rok za registraciju, odnosno preregistraciju stambenih zajednica istekao je još 12. decembra 2017. godine.

Komunalna inspekcija početkom ovog meseca započela je inspekcijski nadzor u skladu  sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i zakonom koji se uređuje inspekcijski nadzor.

Komunalna inspekcija po zakonu započela je kontrolu stambenih zajednica  i dala rok od 30 dana da se žitelji zgrada sami organizuju, u protivnom sledi prinudna uprava.

Zapisnik o inspekcijskom nadzoru u zgradi 14 u ulici Čede Vasovića u Požarevcu, foto: Urban City

KAZNE

Zakonom o stanovanju predviđena je mogućnost kazne, Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije rekla je za RTS da “to nije cilj zakona”.

“Postoji mogućnost kazne u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara ukoliko stambene zajednice ne izvrše obavezu registracije. Međutim, smisao i cilj ovog zakona nije kažnjavanje već podizanje kvaliteta stanovanja i življenja”, objašnjava Kovačevićeva.

Inspektori će pribegavati prvo izdavanju nalogu da se imenuje prinudna uprava, čiji je zadatak da organizuje zajednicu da se registruje i izabere upravnika.

Spisak registrovanih zajednica u Požarevcu možete proveriti OVDE.

KOMENTARIŠI