Ruske vakcine proizvedene na Torlaku odobrene za upotrebu

Ruske vakcine proizvedene na Torlaku odobrene za upotrebu

Foto: Pixabay // ilustracija

Institut Gamileja sinoć je odobrio za upotrebu 550.000 vakcina “sputnjika V” koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta, navodi za RTS ministar bez portfelja Nenad Popović.

Nenad Popović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da su vakcine potpuno istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji.

“Institut Gamaleja sinoć je odobrio za upotrebu 550.000 doza vakcina ‘sputnjik V’ koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta. Kontrolisano je 18 parametara po najvećim svetskim standardima i svi oni su pokazali izvrstan rezultat – vakcine su potpune istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji”, rekao je Popović i dodao da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svetskim standardima.

Kako kaže, vakcine su spremne za upotrebu.

“Imamo 550.000 vakcina (275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponente 2) spremnih za upotrebu ovde u Srbiji s oznakom ‘proizvedeno u Srbiji'”, navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Govoreći o izvozu vakcina, objašnjava da će odluku o tome doneti Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi treba da usaglasimo sa našim ruskim partnerima u koje zemlje ćemo izvoziti. Treba da dobijemo od njih odobrenje za izvoz da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali siguran sam da će za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim količinama”, navodi Popović.

Do kraja godine planirana je proizvodnja četiri miliona doza, a ministar navodi da imamo kapacitete za to.

“Toralak ima izvanredne kapacitete. Mi u toku septembra i oktobra planiramo po proizvodnom planu koji smo usaglasili sa našim ruskim partnerima da proizvedemo još milion i po vakcina, a do kraja godine sve zajedno oko četiri miliona vakcina ‘sputnjik V’ – polovina komponente 1, polovina komponente 2”, navodi Popović.

Ističe da smo mi prvi u Evropi proizveli “sputnjik V”.

KOMENTARIŠI