Foto: Urban City / I.P.

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina, rekao je Branko Ružić.

“U oko 80 odsto odeljenja u čitavoj Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nemamo ni jedan slučaj pozitivan na koronavirus govori da je ovaj sistem vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji”, rekao je Ružić.

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

“Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere”, naveo je Ružić.

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola bar nedelju dana u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzijan odnosno nastava u prirodin treba da se izvede ali je to suštinski malo komplikovanije i zbog toga nema puno škola spremnih da prionu na ovu proceduru.

Očekuju nas i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u delu koji se odnosi na ocenjivanje u srednjim školama, pa će tako biti dovoljne tri umesto četiri ocene da se učeniku zaključi ocena iz nekog predmeta.

“Ono što je mnogo važnije je priprema za veliku ili državnu maturu po kojoj će 60.000 srednjoškolaca upisivati fakultet a koja će imati sertifikacioni karakter, zbog čega je potreban zakonodavni okvir. Takođe, imamo definisanje obaveze o intoniranju državne himne i mnogo toga što je bilo potrebno da se inkorporira u zakonodavni okvir iz prakse koju smo imali do sada i očekujem da se to pred poslanicima nađe pre kraja godine”, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

KOMENTARIŠI