Sa biroa izbrisan 18.551 nezaposleni za mesec dana

Sa biroa izbrisan 18.551 nezaposleni za mesec dana

Foto: Urban City / B.P.

Samo ovog marta sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) izbrisan je 18.551 nezaposleni. Njih 7.668 suočilo se sa takvim problemom, jer se nisu pridržavali zakonskih odredaba. Od tog broja 6.735 neopravdano se nije javilo ili odazvalo pozivu NSZ-a, zbog čega su izbrisani na određeni rok, dok se 827 građana nije odazvalo na individualni razgovor sa savetnikom, a devet nezaposlenih je svojom krivicom prekinulo ili nije završilo dodatno obrazovanje.

U najnovijem Statističkom biltenu NSZ-a piše i da se 19 nezaposlenih nije javilo poslodavcu kojem ga je NSZ uputio za zaposlenje, dok osam građana nije prihvatilo dodatno obrazovanje i obuku, a samo sedam njih je odbilo ponuđeno učešće u programu aktivnih mera za zapošljavanje.

Ipak, evidencija o nezaposlenima prestala je da se vodi i zbog toga što su se neki zaposlili, kao i zbog ostalih aktivnosti, i to za 9.419 građana, a zanimljiv je podatak da su od svih tih ljudi samo dve nezaposlene osobe osnovale samostalnu delatnost sredstvima NSZ-a, zbog čega su izbrisane sa biroa rada, dok je 412 ispunilo uslov za penzionisanje. Među njima, 714 je navršila 65 godina.

Sa evidencije su se tokom marta odjavile i 234 nezaposlene osobe, a 76 iz ostalih razloga. Među takvima su bili i slučajevi smrti ili preseljenja korisnika.

U NSZ-u napominju da u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, građani prijavljeni na biro rada imaju obavezu da aktivno traže posao i zbog toga se neposredno obraćaju poslodavcu. Ukoliko nezaposleni bez opravdanog razloga ne poštuje svoje obaveze prema NSZ-u (ne javi se u zakonskim rokovima na tri meseca i na zahtev službe ne dostavi dokaz o aktivnom traženju zaposlenja, odbije ponuđeno posredovanje u zapošljavanju…) automatski se briše sa evidencije.

Tako je iz svih mogućih razloga u prva tri meseca ove godine sa evidencije izbrisano 55.814 građana (januar – 18.044, februar – 19.219, mart – 18.551). Nadležni naglašavaju da oni koji traže zaposlenje a brisani su sa biroa, stiču pravo ponovo da se uvedu u evidenciju po isteku šest meseci od dana prestanka njenog vođenja.

Izuzetno, ukoliko je korisnik novčane naknade izbrisan jer je obavljao rad bez zaključenog ugovora, ima pravo da se ponovo uvede u evidenciju po isteku roka od devet meseci. U NSZ-u, napominju da inače, u regularnim uslovima rada, ako postoji opravdani razlog za nejavljanje, nezaposleni je dužan da se lično javi i obavesti NSZ odmah po prestanku tog razloga. Među njima su lični zdravstveni ili članova porodice, ali i drugi opravdani razlozi nastali bez volje i krivice nezaposlenog.

1 KOMENTAR

  1. Oni ne treba da se zovu zavod za zaposljavanje vec zavod za evidenciju nezaposlenih. Davno jeste to bio zavod preko kojeg su se zaposljavali nezaposleni, ne vidi niko svrhu savetnika i zavoda u celini ako neko mora samostalno da trazi posao. Cemu oni sluze. Ali eto, XXI vek pa to je tako u trendu. Ja bih to ukinuo ako je vec ovakav nacin rada u tom zavodu ,,za evidenciju,,

KOMENTARIŠI