Iz državne službe ove godine bi trebalo da ode 5.000 zaposlenih. Većina, kako najavljuje Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, otići će u penziju. Pojedine opštine, posle godina zabrane zapošljavanja, primiće nove radnike.

U poslednje četiri godine, istakla je juče ministarka Brnabić, iz javnog sektora je otišlo 38.000 ljudi. Tokom poslednje dve godine službu je napustilo oko 24.000 ljudi.

Dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom je da u ovoj godini ode 5.000 zaposlenih. Reč je uglavnom o prirodnom odlivu – rekla je Ana Brnabić. – Dalje smanjenje javnog sektora bi moglo ozbiljno da utiče na kvalitet usluge. Već sada na 100 stanovnika u Srbiji radi šest do 6,5 službenika i daleko smo od evropskog proseka. U zemljama Evropske unije na 100 građana angažovano je osam do 8,5 službenika. Pred nama je sada sledeći korak – reorganizacija državne uprave.

Vlada se priprema za taj korak. U saradnji sa Svetskom bankom se radi mrežni plan zaposlenih u zdravstvu, prosveti i socijali.

U nekim lokalnim samoupravama došli smo do situacije da radi manje od dozvoljenog broja zaposlenih – rekla je Ana Brnabić. – U pojedinima, s druge strane, i dalje ima velikih viškova. Mi ćemo u Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u 2017. godini podeliti lokalne samouprave u ukupno sedam grupa. One koje imaju manjak radnika, uposliće nove. One koje imaju višak, moraće da otpuštaju, jer novo zapošljavanje mora da bude fiskalno neutralno.

brnabich_nagrada-igra_2312

USKORO LIMITI

Maksimalan broj zaposlenih u državnoj upravi za ovu godinu trebalo bi da se zna do kraja marta. Tako je nedavno najavljeno, odmah posle konstitutivne sednice Saveta za reformu javne uprave.

KOMENTARIŠI