Foto: Urban City / B.P.

Grobari su nakon ukopa skinuli zaštitnu opremu, spakovali u plastične vreće i predali Zavodu za javno zdravlje radi uništenja.

Na Starom groblju u Požarevcu sahranjena je prva žrtva Kovida19, žena stara 77 godina, koja je preminula tokom lečenja u Beogradu.

Njena sahrana obavljena je po posebnom protokolu, predviđenom tokom trajanja epidemije. Telo iz Beograda sačekala je grupa grobara, koji su na sebi imali zaštitne sakafandere, maske, naočare, rukavice i kaljače, prenose Novosti.

Pre iznosešnja drvenog kovčega, u kojem se nalazio limeni sanduk sa telom pokojnice, vozilo je dezinfikovano, a onda je kovčeg unešen u kapelu. Prisutno je bilo svega četvoro ljudi, od maksimalno pet dozvoljenih, koji su morali da drže međusobno odstojanje od dva metra.

Nakon što je sveštenik održao opelo i oglasilo se zvono grobljanske crkve, drveni kovčeg odvežen je do porodične grobnice, zajedno sa vencima i drvenim krstom. Nakon spuštanja sanduka u grobnicu, njena betonska ploča najpre je oblepljena pur-penom i tek tada vraćena na mesto, prenose Novosti.

Ovakvo hermetičko zatvaranje grobnice je neophodno, kako bi se sprečilo moguće širenje zaraze. Po završetku ukopa, grobari su skinuli skafandere i svu zaštitnu opremu, sem naočara, spakovali ih u plastične vreće i predali Zavodu za javno zdravlje radi uništenja.

KOMENTARIŠI